Elismerték a hősiességét

2023.02.17. 15:53

Visnyei Adorján Zsolt is tagja volt a magyar mentőcsapatnak

Visnyei Adorján Zsolt címzetes tűzoltó főtörzsőrmestert Horváth István, a Fidesz országgyűlési képviselőjeként elismerésben és százezer forint pénzjutalomban részesítette a törökországi földrengés áldozatainak mentésében végzett munkájáért pénteken a Tolna Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság épületében.

Brunner Mónika

Visnyei Adorján Zsolt címzetes tűzoltó főtörzsőrmestert Horváth István, a Fidesz országgyűlési képviselőjeként elismerésben és százezer forint pénzjutalomban részesítette a törökországi földrengés áldozatainak mentésében végzett munkájáért (Fotó: M. D.)

Tizenhét túlélőt, köztük három gyermeket mentett ki a romok alól a Hunor Mentőszervezet tagjaival február hatodika és tizenkettedike között a törökországi Antakya-ban.

A címzetes tűzoltó főtörzsőrmester a hivatalos ünnepséggel egybekötött sajtótájékoztatón elmondta, a földrengés napján, kora este a Hunor Mentőszervezet katonai géppel repült Törökországba. Elsőként érkeztek Antakya városába, utánuk jöttek az izraeli, orosz, lengyel, svájci mentőcsapatok. A mintegy háromszáznyolcvanezer lakosú városnak közel a nyolcvan-kilencven százaléka összedőlt. 

Mentőszervezetük egy százötven méter hosszú, harminc méter széles, garázsszinttel rendelkező tizenkét-tizenöt emelet magas épület romjai között dolgozott, amely a földrengés miatt eldőlt. Nagy teherbírású mentőkutyáik folyamatosan keresték a túlélőket, és ők is hallottak segélykiáltásokat. A munkájuk során utórengések is történtek, amelyek közül 4,7-es erősségű volt a legerősebb, az épület folyamatosan rezgett, potyogott minden. Tizenhét megmentett ember mellett huszonkilenc holttestet találtak.  

– Az épületek másodpercek, percek alatt dőltek össze. Egy huszonéves fiatal férfit az ágyban találtunk holtan, a földrengés a mennyezetre tolta fel az ággyal együtt – mondta.

Ismertette, ahogy hozták ki az embereket a romok alól, már rohantak oda a helyiek, hogy az ő rokonaik-e azok. A civileket a katonaság, fegyvereket is használva, kiszorította a területről. A Hunor Mentőszervezet állatokat, például macskát, kutyát, papagájt is talált a romok alatt.  

Visnyei Adorján Zsolt címzetes tűzoltó főtörzsőrmester 1999-től Mohács Város Hivatásos Önkormányzati Tűzoltóság állományában dolgozott. A Hunor Mentőszervezetnek 2014 óta tagja, kinevezett szerparancsnok. A Szekszárdi Hivatásos Tűzoltóparancsnokságra különlegesszer-kezelő beosztásba 2022 szeptemberétől helyezték át. 

Az eltöltött közel huszonnégy év szolgálati ideje alatt kiemelkedő szolgálatteljesítését számos esetben ismerték el elöljárói, paracsnokai. 

A törökországi földrengés áldozatainak mentéséről Visnyei Adorján bővebben is beszélt portálunknak. Az interjút ide kattintva olvashatja el.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában