Négyes ikrek

2023.03.27. 11:30

A négy kis kos már négyhetes

Négyes ikerbárányok születtek a Szekszárd melletti Görögszón. Ez rendkívül ritka dolog. A tulajdonos, Mózsik Zsolt nem állattenyésztő. Csak kedvtelésből tart néhány birkát.

Wessely Gábor

Kezes bárány (A szerző fotója)

Két emlőjük van az anyajuhoknak. Általában egy utódot szülnek. Az ikerterhesség az állatorvosok szerint 15-20 százalék körüli, három bárányt pedig nagyjából százból egy-két alkalommal hoznak világra. S mivel az akolban nincs demokrácia meg egyenlő bánásmód, a két nagyobb kisajátítja a mama éléstárát, a legkisebb meg emberi beavatkozással marad csak életben; cumiztatni kell.

Nem világszenzáció, de igen nagy ritkaság, ami Mózsik Zsolt gazdaságában, a Szekszárdhoz tartozó Görögszón történt: négyes ellés. A tulaj nem állattenyésztésből él. Mérnök. Csak kedvtelésből szőlészkedik, és tart néhány dorper birkát, terület-karbantartás, „fűnyírás” céljából. 

Mózsik Zsolt a legnépszerűbb ember, amikor megjelenik a cumisüvegekkel (A szerző fotója)

Egy kos, három anya és nyolc bárány alkotja az állományt. Van közöttük fekete bárány is. A négyes ikrek tarkák és fiúk. Okos kosok lesznek, ha felcseperednek. Gazdájuk két cumisüveget zsebre vágva ballag át hozzájuk a szálkai műút túloldalán lévő házából, naponta háromszor.

‒ Hígított tehéntejet kapnak – mondja ‒, szaladnak elém, ha látják, hogy jövök. Most négyhetesek, de már kéthetes korukban elkezdték a füvet is csipegetni. Nemcsak tejen élnek.

A külterület nem veszélytelen a fiatal állatok számára. Portyáznak az aranysakálok, tavaly tavasszal, az akkori négy bárányból hármat elpusztítottak. Javítani kellett a kerítést és az aklot is. Azóta nem volt ilyen probléma.

Anya és fiai (A szerző fotója)

Egy ekkora, félhektáros területre ennyi birka elég. Mózsik Zsolt nem akar többet. A téli takarmányozást részint saját földeken kaszálva, részint más gazdálkodókkal csereberélve megoldja. Kikapcsolódást jelent számára a juhokkal való foglalatosság. Nem azt nézi, hogy megéri-e vagy sem.

Gyümölcsöt aszal

Mózsik Zsolt 1971-ben született Szekszárdon. Szálkán nőtt fel, földmérő mérnöki diplomát szerzett Székesfehérváron 1989-ban, majd ugyanott szakmérnöki másoddiplomát építésgeodéziából, 2006-ban. A közigazgatásilag Szekszárdhoz tartozó, Szálkához közeli Görögszón él. Három fia van. Szabadidejét gazdálkodással, mezőgazdasági munkával tölti. Van egy kis szülője, néhány gyümölcsfája és kaszálója. Szárított, aszalt gyümölcsöket, birsalmasajtot is készít. Tart néhány birkát, 2012 óta, kedvtelésből. A dorper juh afrikai eredetű. Általában tarka (fekete-fehér), de vannak közöttük tiszta feketék és tiszta fehérek is. Mózsik Zsoltnál az egyik anyajuh öt hete ikreket ellett. Ezek egyike fekete bárány. Egy másik anya, négy hete, négyes ikreket hozott világra, ami ritkaságszámba megy még a nagy juhászatokban is. Ilyen esetben a gazdának is be kell segíteni a táplálásba, cumisüvegben kínált tehéntejjel.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában