Közönségdíj

2023.03.14. 18:30

Az év embere 2022-ben: Gruber László, a földrajzosok Kossuth-díjasa

Gruber László meggyőző példát adott arra, hogy munkával, szorgalommal, kitartással és elhívatottsággal kis helyen is lehet nagyot alkotni. Az év embere 2022 közönségszavazás nyertese a bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium Teleki Sámuel-díjjal kitüntetett földrajztanára.

Sz. Á.

Gruber László 1968-ban született Bonyhádon. Mázán nőtt fel, a Szegedi Tudományegyetemen szerzett földrajz-történelem szakos tanári diplomát 1993- ban. Terepgyakorlatokat és földrajzversenyeket szervez és vezet, több nyelven beszél (német, orosz, angol, latin). Nemzetközi tanulmányi gyakorlatot vezetett a Kanári-szigetekre, Egyiptomba, Ausztriába, Olaszországba, Erdélybe, Szlovákiába, Tunéziába, Törökországba, Korzikára, Marokkóba, Izlandra, Kirgizisztánba, Etiópiába, ösztöndíjjal Japánban és a németországi Göttingenben is megfordult. Dolgozott az MTA Földrajztudományi Kutatóintézetének Természet-földrajzi Osztályán és az etyeki Kolumbusz Kristóf Humángimnáziumban is.

Gruber László, a bonyhádi Petőfi gimnázium mestertanára dr. Horváth Kálmán főispántól (balról) és Finta Viktor főszerkesztőtől vette át "Az év embere 2022" díjat (Fotó: Makovics K.)

A bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnáziumnak már több mint két évtizede tanára. A földrajz tanulmányi versenyeken kimagasló eredményeket érnek el diákjai. Több évtizede önerőből megvalósított külföldi utazási élményeit és tapasztalatait kiemelkedő módon kamatoztatja tanítványai földrajz iránti motiválásában.

Tanári munkája mellett jelentős publikációs tevékenységet folytat. Ausztrália, Óceánia, Antarktisz témakörében több, egyetemi iskolai tankönyvet is írt. Szakmai publikációi megjelentek egyetemi aktákban, a Magiszter, a Földgömb periodikák hasábjain. Kvíz könyvek szerkesztőjeként, szerzőjeként országos elismertségre tett szert.

A Világutazó Klub vezetőjeként 1998 óta több száz magas színvonalú, földrajzi tudományos ismeretterjesztő előadást szervezett.

Gruber László fáradhatatlan aktivitása, lelkesedése, kezdeményezőképessége, önkéntes szerepvállalása és teljesítményei okán meggyőző példát adott arra, hogy kis helyen, Bonyhádon is lehet nagyot alkotni – munkával, szorgalommal, kitartással, elhívatottsággal.

Munkája elismeréseképpen megkapta a Bonis Bona Díjat, a Pro Geographia díjat, a Szádeczky Kardoss Elemér-díjat, az MTA Pedagógus Kutatói Pályadíját, az evangélikusok „Év tanára” díját, Bonyhád városától a Merész Konrád-díjat. Tavaly szeptemberben pedig átvehette a földrajzosok világának Kossuth-díját, a Magyar Földrajzi Társaság Teleki Sámuel-érmét.

Gruber László, a bonyhádi Petőfi gimnázium földrajz-történelem szakos mesteroktatója (jobbról) a TEOL.hu podcast vendége volt (Fotó: TEOL)

A Teol.hu podcast csatornájának Gruber Lászlóval készült adását az alábbi linkre kattintva hallgathatja meg.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában