Agrárfórum

2023.03.06. 20:06

Az új agrárpolitikával ismerkedhettek a tamási gazdák

A megújult Közös Agrárpolitikáról (KAP) és a gazdálkodókat érintő legfontosabb tudnivalókról tartott közös szakmai fórumot a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és az Agrárminisztérium Tamásiban a múlt héten.

Ábrahám-Gazsó Rita

Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium államtitkára az új agrárpolitika részleteiről beszélt (Fotó: A NAK Tolna Vármegyei Szervezete)

Számtalan érdeklődő érkezett csütörtökön délután az eseménynek helyt adó Zöld Pont és Civil házba az agárfórumra, köztük olyanok is, akik már a korábbi szekszárdi összejövetelen is részt vettek. Az eseményen köszöntőt mondott Porga Ferenc, Tamási város polgármestere, és Vendégh Edit, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Tolna Vármegyei elnöke. A köszöntők után kezdődött a szakmai program, ahol Feldman Zsolt, mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár, valamint Vadkerti-Tóth Viktor, a NAK szakértője ismertette Magyarország KAP stratégiai tervének I. pillérét. 

Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium államtitkára előadásában egyebek mellett arról beszélt, hogy meg kell felelni a gazdálkodási követelményeknek és a helyes mezőgazdasági és környezeti állapotára vonatkozó elvárásoknak. Elmondta, hogy a zöldítés korábbi elemei közül egybeolvadnak az állandó gyepterületek fenntartására, illetve a terménydiverzifikációra, vetésforgóra és az ökológiai fókuszterületekre vonatkozó szabályok. Ezek a korábbitól eltérően az összes közvetlen támogatás és területalapú vidékfejlesztési kifizetés előfeltételévé válnak. 

A KAP új elemei között említette meg a foszfátok diffúz szennyezése elleni intézkedéseket, 2025-től a vizes élőhelyek és tőzeglápok védelmét, a fenntartható növényvédőszer-használatot, amelyhez a rendelet előkészítése jelenleg is folyamatban van. Jelentős változásokról is beszámolt, mint például a kötelező vetésforgó, a nem termelő területek kötelező aránya, a talajvédelem, a támogatható területek százezer hektárral történő tervezett bővítése. Az államtitkár jelezte, hogy az idei évtől új ellenőrzési rendszer lép életbe, amelyet az összes területalapú kérelemre alkalmazni kell.

Hazánkban több mint ötmillió hektár mezőgazdasági művelés alá vont terület van, így a KAP-reformok erősen érintenek bennünket – fogalmazott Vendégh Edit, aki lapunknak elmondta, a NAK nagy figyelmet fordít arra, hogy a gazdálkodók alaposan megismerhessék a Közös Agrárpolitika révén az idei évtől 2027-ig elérhető támogatásokat.

Forrás: A NAK Tolna Vármegyei Szervezete

– Ez a felkészülés időszaka a támogatások igénylésére és az a célunk, hogy minden gazdatársunk a lehető legtöbb lehetőséggel élni tudjon – fogalmazott. Az eddig megszokott rendszerrel szemben, ettől az évtől mindenkinek a saját gazdaságára szabva kell hogy optimalizálja a támogatás igénylését a különböző kötelezettségek vállalásával és teljesítésével.

Ezt jelenti az agrárökológiai program, mellyel növelhető a terület alapú támogatás hektáronkénti összege – tette hozzá. Vendégh Edit szerint fontos szem előtt tartani, hogy a fenntarthatóság, a környezeti és versenyképességi szempontok figyelembevétele mostantól kiemelt szerepet kap.

A NAK helyi elnöke szerint Tolna vármegyében jól működik a falugazdász hálózat. – Arra biztatunk minden gazdát, hogy konzultáljon a falugazdászával, szaktanácsadójával, ha kérdése van. Ők mindig aktuális, pontos információkkal rendelkeznek, sőt egyre bővül a tudásuk a témában, és az információkat átadják a hozzájuk fordulóknak – ajánlotta a szakember, aki arra figyelmeztetett, hogy sok a változás, összefüggéseiben kell látni az egész rendszert, fontos, hogy az egységes kérelmek ne rutinból, hanem a lehető legprecízebben legyenek beadva. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában