Magyar Ezüst Érdemkereszt kitüntetés

2023.03.22. 07:00

Az évek óta tartó fejlesztésekért díjazták az alpolgármestert

Magyar Ezüst Érdemkereszt kitüntetést vehetett át nemzeti ünnepünk előestéjén Széles András, Tamási város alpolgármestere, akit a díj hátteréről, további terveiről kérdeztünk.

Gazsó Rita

Széles András Tamási város alpolgármestere (Fotó: Makovics Kornél)

Nemzeti ünnepünk alkalmából március 15-én Novák Katalin, Magyarország Köztársasági Elnöke Magyar Ezüst Érdemkereszt kitüntetést adományozott Széles András Tamási város alpolgármestere számára több évtizedes közéleti tevékenységének, a településfejlesztés területén végzett, különösen a digitális jólét és az okostelepülések terén meghatározó és innovatív munkájának elismeréseként.

– Óriási megtiszteltetés számomra ez a kitüntetés, az immár 17 éves alpolgármesteri munkám fontos állomása, elismerése, de reményeim szerint még nem a végállomása. Ugyanis akkor szoktak ilyen díjat adományozni – jegyezte meg viccesen megkeresésünkre Széles András, aki hozzátette, mindig azon munkálkodik, hogy Tamásit sikerüljön felhelyeznie arra a térképre, ahová alanyi jogon nem kerülhetne fel. A frissen kitüntetett alpolgármester szerint olyan innovatív megoldásokat sikerült az elmúlt években létrehozni Tamásiban, amely most érezteti igazán a hatását. Ilyen például az energiagazdálkodás átalakítása, a megújuló energiák, a geotermia, biomassza hasznosítása, az energiaközösségek létrehozása. – Mindezek adják a savát-borsát a munkámnak – a többi szintén fontos, kisebb feladat mellett – amely irányt mutat és amely úton szeretnénk tovább haladni – tette hozzá.

– Komoly elképzeléseink vannak, célunk, hogy a várost energetikai szempontból a lehető legnagyobb mértékben önellátóvá tegyük – fogalmazott Széles András, célozva az elmúlt hónapok energiaválságára, amely sok települést komolyan érintett. – Különösen nagy öröm számomra, hogy ezeket a fejlesztéseket, amiért a díjat kaptam, már évekkel ezelőtt elindítottuk, akkor, amikor még nem volt rajtunk ekkora nyomás, mint mostanában. A projekt jól előkészítve, lépcsőzetesen halad: a biomassza erőmű három éve, a geotermikus energiafelhasználás immár hét éve működik, mindezeknek pedig lesz folytatása is – hangsúlyozta.

– Ha az energiagazdálkodás átalakítása nem történt volna meg, az elmúlt időszakban egyértelműen csődbe ment volna Tamási, a jelenlegi energiafelhasználás költségét ugyanis nem tudta volna kigazdálkodni a város „komolyabb vérveszteség” nélkül – emelte ki az alpolgármester, aki különösen büszke rá, hogy náluk csupán ideiglenes intézkedésekre volt szükség az utóbbi hónapokban, de sem a civil-, sem a sportélet, de intézmények működése sem került veszélybe, minden megmaradhat hosszútávon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában