Projekt

2023.03.30. 18:00

Csúcstechnológia segíti a diákokat Szekszárdon

Vendégei körében, nemzetiszín szalag átvágással ünnepelte a Tolna Megyei Szakképzési Centrum most záruló pályázati projektjét, melynek keretében teljesen felújították Szekszárdon a Tolna Megyei SZC Ady Endre Technikum és Kollégium gépjármű-diagnosztikai tanműhelyét, valamint létrehozták a GRADUM Járműipari Ágazati Központ Nkft.-t.

Ábrahám-Gazsó Rita

A több mint 270 millió forint európai uniós támogatásban részesült projekt célja az volt, hogy a duális képzési rendszert továbbfejlesztve a TMSZC, valamint csatlakozó partnerei Ágazati Képzőközpontot alapítsanak a specializált gép- és járműgyártás területén. Mint az Dömötör Csaba, a Tolna Megyei Szakképzési Centrum kancellárja az Ady Endre Technikum tanműhelyében elhangzott csütörtöki köszöntőjéből kiderült, ezt meg is tették, a megyében elsőként és az országban is az elsők között alapítottak ágazati képzőközpontot. Mint elhangzott, a létrehozott szervezeten belül az elektromos és hibrid technológiák terjedéséhez igazodó, a régióban megjelent új, lakossági és vállalkozói igényeknek megfelelő, magas színvonalú szakemberképzés valósulhat meg a specializált gép- és járműgyártás területén.

Fotós: Denes Martonfai

Az ágazati képzőközpont februárig összesen 55 tanulóval kötött szakképzési munkaszerződést. A kancellár jelezte, a képzésben résztvevő fiatalok első sorban autós szakmákat tanulnak, a szakképzési centrum partnereinek négy telephelyén, szakmai gyakorlat keretében. A most átadott, csúcstechnológiával rendelkező tanműhelyben a diákok az elméletigényes, speciális ismereteket igénylő, e-mobilitás oktatásához szükséges tudnivalókat sajátíthatják el – hangsúlyozta.

Horváth István országgyűlési képviselő ünnepi beszédében többek között üdvözölte, hogy a projektnek köszönhetően az Ady Endre Technikum és Kollégium gépjármű-diagnosztikai tanműhelye is megújult. A szakemberhiány problémája kapcsán hangsúlyozta, fontos, hogy a szakképzés vonzó perspektíva legyen a fiatalok számára, ehhez pedig hozzájárul, ha az oktatás feltételei javulnak.

Dr. Varga-Bajusz Veronika felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár elmondta, ma már nem kell a fiataloknak választaniuk a szakma és a felsőoktatás között. A szakmát tanulók számára is egyenes út vezethet a felsőoktatásba, illetve a szakma a felsőoktatási felvételi során plusz pontokat jelenthet.

A köszöntőket követően a nemzetiszín szalagot dr. Varga-Bajusz Veronika, Horváth István, Dömötör Csaba, valamint Zsobrák Róbert, a kivitelező Ács- és Állványozó Kft. ügyvezetője vágta át. A résztvevőknek ezután nyílt lehetőségük arra, hogy jobban megismerjék a tanműhely megújult berendezéseit: a különböző diagnosztikai és szemléltető eszközök, az egyes meghajtásokat bemutató elektromos, hibrid és benzines preparált gépjárművek, valamint informatikai eszközök megismerésében oktatók és tanulók segítettek a vendégeknek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában