Vallás

2023.03.26. 20:00

Felföldi László megyéspüspök iktatta be az új aparhanti plébánost

Nagyböjt ötödik vasárnapján iktatta be Felföldi László, a Pécsi Egyházmegye főpásztora Bartha Zsoltot, Aparhant új plébánosát. A beiktató ünnepi szentmisén részt vett Potápi Árpád János, nemzetpolitikáért felelős államtitkár, Dávid Tímea, a falu polgármestere és többek között a helyi kisebbségi közösségek képviselői is.

Farkas Eszter

Ez a vasárnap – mint arról röviden már hírt adtunk – különösen jelentős az aparhantiak életében, hiszen új plébánost iktattak be a katolikus közösségbe.

Fotó: Makovics Kornél

– Ma egy olyan személyt iktatunk be, aki fontos szerepet játszik majd az egyház jövőjének alakításában. Fontos, hogy a helyi közösség végig támogassa őt. A katolikus közösség is egy család, amelynek rendíthetetlen szeretete és támogatása kétségtelenül nagy szerepet játszik Zsolt atya egyházi útjának alakításában – mondta ünnepi beszédében Felföldi László, megyéspüspök.

A megyéspüspök kiemelte, a katolikus egyháznak a társadalomban betöltött jelentős szerepét a kormány is elismeri. Hiszen szorosan együttműködik az egyházzal, hogy biztosítsa tagjai szükségleteinek kielégítését, valamint azt, hogy megkapják a hitük megünnepléséhez szükséges támogatást és forrásokat.

– Nem véletlen, hogy a mai ige Lázár feltámasztásáról szólt. Húsvét, a feltámadás ünnepe, az ünneplés, az elmélkedés és a megújulás ideje. Ez az idő a Jézus Krisztus által hozott áldozatra és a feltámadásából fakadó reményre való emlékezés ideje. Arra is alkalom, hogy elgondolkodjunk saját életünkön, és pozitív változásokat eszközöljünk a jövőre nézve. A legfontosabb, hogy mindig legyen okunk az ünneplésre, hiszen a család egységét ez határozza meg. Ha már nincs ok az ünneplésre, akkor veszett el igazán minden – hangsúlyozta a püspök.

– Miközben az új plébános beiktatását ünnepeljük, emlékeztetnek bennünket az egyházon belüli vezetés fontosságára. Az egyházi vezető feladata, hogy irányítsa és támogassa közösségét, lelki útmutatást nyújtson, és segítsen tagjainak eligazodni az élet kihívásaiban. Az új plébános biztosan pozitív hatást gyakorol majd a közösségre, és valóban csodálatra méltó a hite iránti elkötelezettsége – tette hozzá.

A Római Katolikus Egyháznak hosszú és gazdag történelme van, és az új pap beiktatása csak egy példa a tartós örökségére. Az egyház világszerte emberek millióinak életében játszik alapvető szerepet, vigaszt, támogatást és reményt nyújtva, hangzott el.

– Miközben a feltámadás ünnepét ünnepeljük, emlékezzünk Jézus Krisztus áldozataira és feltámadásának jelentőségére. Ünnepeljük az új plébánost is, és azt a szerepet, amelyet közösségének egy szebb jövő felé vezetésében játszik. A katolikus egyház továbbra is virágozzék, hozzon reményt és örömet mindenkinek!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában