Atomenergetikai Múzeum

2023.03.07. 20:00

Magyarországot nukleáris nagyhatalommá tettük

Az Atomenergetikai Múzeum március hetedikén kedden ünnepelte tizenegyedik születésnapját több helyszínen. Az intézmény a híres magyar-amerikai tudós, Neumann János születésének 120. évfordulója alkalmából a "Számolunk veled!" mottó köré szervezte programját.

Brunner Mónika

Az intézmény a híres magyar-amerikai tudós, Neumann János születésének 120. évfordulója alkalmából a "Számolunk veled!" mottó köré szervezte programját

Fotó: Molnár Gyula

Az Atomenergetikai Múzeum tizenegyedik születésnapjára vártak mindenkit kedden délután három és hat óra között.

A rendezvény megnyitójára az MVM Paksi Atomerőmű Tájékoztató és Látogató Központjában került sor. Ünnepi beszédet mondott Horváth Péter János, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. vezérigazgatója, dr. Kovács Antal, az atomerőmű kommunikációs igazgatója, Szalay Imre, a Neumann János Számítógéptudományi Társaság ügyvezető igazgatója, Enyedi Bernadett, az Atomenergetikai Múzeum múzeumvezetője.

– Egy magyar műszaki zsenikből álló csoportra emlékezünk. Tagjait a hazájuktól egy óceánnyi távolságra nyugatra csak marslakóknak hívták, mert az ott élők nem értették az ékes magyar nyelvet – mondta Horváth Péter János a Látogatóközpontban megtartott ünnepi beszédében. Méltatta a neves magyar tudósokat, Neumann János matematikust, Wigner Jenő Nobel-díjas atomfizikust, Teller Ede atomfizikust, Szilárd Leó fizikust, Hevesy György Nobel-díjas vegyészt, Kármán Tódor gépészmérnököt. Enrico Fermi olasz fizikust is a csoportba sorolta. Tudományos örökségük a mai napig él. 

– Elmondhatjuk, hogy ha a marslakók ma letekintenek onnan fentről, akkor büszkék lehetnek ránk. Büszkék lehetnek, mert Magyarországot nukleáris nagyhatalommá tettük – tette hozzá. 

Ismertette, hogy létrehoztak négy termelő atomreaktort, kutató és oktató reaktorokat, kis- és közepes aktivitású rádióaktív hulladékok végleges elhelyezésre alkalmas geológiai tárolókat, átmeneti kiégett üzemanyagtárolót, fizikai kutatásokra alkalmas atommagkutató intézetet, izotópkutató intézetet, és európai kutatásoknak is otthont adó lézerkutató központot. A program a Disputa szoborparkban Neumann János szobrának megkoszorúzásával folytatódott.

Az Atomenergetikai Múzeum tájékoztatta lapunkat, hogy Neumann János világhírű matematikus életműve a múzeum gyűjteményéhez és az atomerőműhöz is több szálon kapcsolódik, ezért a rendezvényen a matematika, a számítástechnikában használt kettes számrendszer, az egykezes számolás és persze a játékelmélet kapta a főszerepet. 

A stratégiai gondolkodás és a hozzá kapcsolódó játékok éppúgy kalandba hívtak kicsiket és nagyokat, mint a kézműves-foglalkozás, amelyen a rendezvény tematikájához híven saját társasjátékot lehetett készíteni.

Filmvetítés, új köntösbe bújtatott tárlatvezetés, VR-szemüveges és kiterjesztettvalóság-tartalmak, kvízek is várták a családokat, és persze meglepetésekből sem volt hiány. A korábbi évekhez hasonlóan ismét az iskolai csoportok látogathattak "premier előtt" a múzeumba, hogy tanulmányaik kiegészítéseképp interaktív atommúzeumos élményeket gyűjtsenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában