Épített örökség megóvása

2023.03.03. 15:30

Nem kötelezhetők a romosodó, városképrontó házak gazdái a felújításra

Szinte minden településen vannak a városképet, faluképet rontó, elhanyagolt épületek. Hogyan kell ezekhez, ezek tulajdonosaihoz viszonyulni? Tolna főépítészét, Béres Istvánt kérdeztük. 

Wessely G.

Városképet rontó, düledező ház (A szerző fotója)

A főépítész az adott település orvosa. Orvosolja az épített környezet problémáit, őrködik az értékek megőrzésén és közvetítésével, hozzájárulásával új építészeti értékek születhetnek. Ilyen meghatározások olvashatók különböző nyomtatott dokumentumokban és webes felületeken a főépítészről. Jól hangzik, a valóságban viszont sok olyan eset adódik, amikor tehetetlen a település orvosa. Nem kötelezheti például a romosodó, városképrontó házak gazdáit a felújításra. Mert az ilyeneknél, az esetek többségében, a háttérben meghúzódó emberi problémákat is orvosolni kellene. Lehet, hogy a tulajdonos öreg, beteg, pénztelen, vagy per, örökösödési eljárás, jogvita miatt megoldatlan az ingatlan sorsa. 

Tolna város főépítésze Béres István. Szavain érződik, hogy az épített örökség megóvása érdekében tett apró lépések híve. Mert nagy ugrásokra ezen a területen nincs mód. 

– Fontos – hangsúlyozza –, hogy minél több emberhez eljusson az üzenet: épített értékeink megóvása, továbbörökítése elemi érdekünk. Tudjuk, hogy személyes sorsunk, az élettől kapott pofonok nemcsak az arcunkon láthatók, hanem a környezetünkön is. De ne ítélkezzünk! Számos oka lehet például az utcafronti homlokzatvakolat lehullásának is. Ha valaki csak annyit képes a közösség érdekében megtenni, hogy a járdát tisztán tartja a portája előtt, akkor emiatt kell köszönetet mondanunk neki. 

A tolnai önkormányzat 2005 óta – a 2020-as évtől eltekintve – minden esztendőben kiírt értékvédelmi pályázatot. Ez négyszázezer forintos vissza nem térítendő támogatás, melyet a helyi, egyedi építészeti védelem alatt álló épületek utcafronti homlokzatának felújítására lehet költeni. Egyébként minden építmény úgynevezett jókarbantartási kötelezettsége a tulajdonost terheli. De nyilvánvalóan sokaknál nem a nemtörődömség, hanem más, súlyosabb problémák miatt marad el a tatarozás. A főépítész szavai szerint minden épület történetek hordozója, múltba tekintő tükör. 

Esetenként mégis szükséges a határozott fellépés. Ha az épület állapota már veszélyes. 

– Az épített környezet megóvása az adott településen élők közös ügye – mondja a tolnai főépítész. – Ha csupán esztétikai problémák vannak egy épülettel, az ellen is kell tenni. Viszont, ha már düledezik, baleset- vagy életveszélyes, akkor bármelyik polgár bejelentheti ezt a tényt az építésügyi hatóságnak. Bejelentés esetén a hatóság kötelezéssel él. Azaz elrendeli az építmény jókarbantartására vonatkozó kötelezettség teljesítését. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában