Hajdan

2023.03.12. 10:20

Összeégett barátain segített a naki feltaláló

Hajdan című sorozatunkban ismét visszatekintünk a régmúlt idők érdekességeire, fontos eseményeire Tolna vármegyéből.

Sz. Á.

A kép illusztráció (Fotó: Shutterstock)

35 ÉVE „megyénk valamennyi településén megemlékeztek 1848. március 15-ről, nemzeti ünnepünkről. Borjádra a megye minden részéből jöttek a megemlékezni vágyók, általános iskolások, gimnazisták, szakmunkásképzők tanulói és tanáraik, nevelőik, sportvezetőik. Simontornyán a vár melletti téren avatták fel Petőfi Sándor szobrát. Kelemen Kristóf szobrászművész a nagyközség lakóinak adományozta alkotását. Dombóvárott az iskolások saját készítésű korhű jelmezben vonultak a 48-as emlékműhöz, ahol elhelyezték koszorújukat.”

35 ÉVE „az Iregszemcsei Takarmánytermesztési Kutató Intézet Eszter nevű szójafajtáját elismerték Franciaországban és ott is termeszteni akarják a jövőben. A hírt nagy örömmel közölte dr. Takács László, az intézet igazgatója, mondván, hogy ez az első, Magyarországon nemesített szója, amelyet külföldön elismertek, tehát a siker végeredményben az egész hazai kutatómunkát dicséri. A francia partner cég mindjárt rendelt is Iregszemcsétől 250 tonna vetőmagot ebből a szójafajtából.”

35 ÉVE az akkor már Dombóváron, korábban Nakon élő, 91 éves Széles Lajost bemutató írás jelent meg a lap hasábjain. Az égési sérülésekre enyhülést nyújtó Naksol feltalálója elmondta: Uruguayban két magyar barátja bentrekedt egy lángoló buszban és összeégették magukat. „Nagyon megsajnáltam őket, s azt gondoltam magamban: nem létezik, hogy nincs orvossága az égési sérüléseknek.” Hat év kísérletezés után alkotta meg a gyógyhatású szert.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában