Fejlesztések

2023.03.08. 14:13

Szennyvízcsatorna-hálózatot építenek Regölyben

Regölynek nem lesz könnyű a 2023-as esztendő, de igaz ez általában az önkormányzatokra Kelemen Csaba szerint. Regöly polgármestere tájékoztatta lapunkat a településen zajló jelentős beruházásokról, tervekről.

Brunner Mónika

Fejlődik Regöly, a megvalósuló beruházásokról Kelemen Csaba polgármester tájékoztatta lapunkat. Kiderült, jelenleg is zajlik a szennyvízhálózat kivitelezése. Ez a Regöly-Szakály-Szárazd szennyvíz agglomerációban történik, amelyhez lakossági pénzügyi hozzájárulás nem szükséges, csupán az ingatlanon belüli munkák költsége terheli a lakókat.

Csupán az ingatlanon belüli munkák költsége terheli a lakókat (illusztráció, MW)

– A nagy rombolás időszakán lassan túl vagyunk, a csőhálózat kétharmada már elkészült. A fő útvonalainknál március végén kezdődik a hálózat kiépítése, amely szintén egy türelmet igénylő időszak lesz. Ezt követik a helyreállítási munkálatok. A szennyvíztelep kivitelezése is halad, és a hálózat elkészültével képes lesz a szennyvizet fogadni – mondta a településvezető. Hozzátette köszönet illeti azokat a regölyieket, akik toleránsak, türelmesek voltak, mert bizony nem mindig sikerült zökkenőmentesen megoldani a kivitelezőnek mindent. 

Arról is tájékoztatott, hogy a tervek szerint idén ősszel, tél elején indul a próbaüzem. Ekkortól élvezhetik a lakosok az elkészült beruházás előnyeit is. Hangsúlyozta, hogy a próbaüzem alatt nem kell fizetni a szennyvízdíjat, így mindenkit arra kérnek majd, amint lehetséges, csatlakozzanak a szennyvízhálózatra. 

Kelemen Csaba polgármester kijelentette, hogy a jövőben is tervezik újabb pályázatok benyújtását. – Amire a legnagyobb szükségünk lenne, az az ivóvízhálózat cseréje, hisz mint annyi sok más település, nekünk is elöregedett hálózatunk van, égető szükségünk lenne rá. Amit elérhetőbbnek gondolok, az a településünk térfigyelő kamerarendszerének kiépítése, erre már benyújtottunk pályázatot. Reméljük, hogy nyertes lesz a pályázatunk és ebből következően biztonságosabbá válik Regöly – tette hozzá. Ismertette, hogy a Regölyhöz hasonló méretű települések, hacsak nincsenek szerencsés helyzetben – azaz nincs egy vagy több nagyobb adózójuk –, kizárólag pályázatok segítségével képesek a fejlesztésekre. 

– A legfontosabb feladatunk a településünk működésének fenntartása. Ezt nagyban megnehezítik az elszálló rezsiköltségek és az infláció, amelyek szükségessé teszik a tevékenységeink folyamatos átgondolását és racionalizálását. 

Az önkormányzatok, így Regöly helyzetét úgy látja, hogy az  idei év nem lesz könnyű a településüknek, de általában igaz ez az önkormányzatokra.

– Több olyan kormányzati intézkedést terveznek, esetleg már jogszabályi formában, amely a kistelepülésen élők életét nem könnyíti meg. Ez a nagy alrendszerek átszervezésének a szándékában mutatkozik meg, amelynek lesz egy kicsit nehezebb, káoszosabb időszaka is, de bízzunk benne, hogy végül ismét rendezett állapotok lesznekközölte Kelemen Csaba polgármester. 

Azt is ismertette, hogy Regöly a Magyar Falu program támogatásának köszönhetően tanyagondnoki gépjárműhöz jut, már csak a szállításra várnak, és természetesen várják a további fejlesztéseket lehetővé tevő idei pályázati kiírásokat is. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában