Bonyhád

2023.04.14. 16:45

A holokauszt magyar áldozataira emlékeztek

A Neológ Zsinagógában emlékeztek meg a Holokauszt magyarországi, és ezen belül bonyhádi áldozatairól április 14-én délután.

F. E.

Szabó Tibor történész, muzeológus tartott történelmi visszatekintést (Fotó: Máté Réka)

Szabó Tibor történész, muzeológus tartott történelmi visszatekintést a zsinagógában, közreműködött Ambláczky Eszter (ének), Farkas Áron (cselló) és Hollós Petra (klarinét). Az emlékprogramot a Soha többé Soá! Alapítvány szervezte.

Mint az a szervezet weboldalán olvasható, „az Alapítók legfontosabb indítéka az Alapítvány létrehozására, a II. világháborús vészkorszak során méltatlanul megalázott és meggyilkolt zsidó honfitársaink sorsa miatti szánalom és kegyelet”. Céljuk, hogy hogy minél több bonyhádi és Tolna megyei embert vonjanak be az Alapítvány céljainak megvalósításába támogatóként, hogy ezzel is kifejezzék szolidaritásukat az áldozatokkal, és elhatárolódjanak azoktól az eszméktől, amelyek a Holokauszt borzalmához vezettek.

A megemlékezést követően a résztvevők a Holokauszt 70. évfordulója alkalmából 2014-ben felavatott, 1222 áldozat nevét őrző emlékműnél helyezték el a tisztelet koszorúit.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában