Rekordszámú nevezés

2023.04.15. 20:00

Az egész világon forgatnak a Földért

Nálunk pontban éjfél volt, mikor Új-Zélandon és Ausztráliában már szombaton délelőtt 10 órát mutatott az óra és megkezdődött a Szekszárdon meghirdetett Jubileumi Forgass a Földért filmkészítő maraton.

Szepesi László

A verseny célja, hogy a résztvevők 24 óra alatt, digitális kamerával, kamerás mobiltelefonnal, vagy kameraként működő fényképezőgéppel készített egy perces filmmel kifejezzék a környezetvédelemmel, környezettudatos gondolkodással és a klímaváltozással kapcsolatos gondolataikat. A ottani résztvevők megkapták a szempontokat, nevezetesen, hogy a filmben legyen egy híd, vízpart, és levél. Az utóbbi lehet zöld, vagy ahol most ősz van, sárga, száraz, s a leghidegebb részén a földnek, akár zúzmarás. 

Beküldött kép.

Az idő múlásával sorra jelentkeztek a Shoot4Earth, a Forgass a Földért verseny résztvevői. Új Zéland után Kína, India, s így sorra ahogy az időzónák jöttek egymás után. Délután négykor, mikor a  filmkészítő verseny alapító fesztiváligazgatója, Kindl Gábor beszámolt a részletekről,  éppen a New Yorkban, Chicagoban élők kezdték a forgatást. Utána látnak hozzá a többiek, este lesz, mikor Los Angelesben, s ha ott is vannak jelentkezők Hawaii-ban veszik kézbe a képrögzítő masinákat, hogy megcsinálják kisfilmjüket. 

Kindl Gábor elmondta, az idei jubileumi Shoot4Earth versenyre a világon mindenhonnan, így Magyarországról is a korábbi versenyeknél sokkal több nevezés érkezett. A jelentkezésekből már látszik, hogy nagyon sok családi és iskolai közösségi program része lett a 24 órás filmezés, a forgatás élménye és a verseny csapatépítő ereje.

Az elkészített munkákat mindenhonnan, az ottani helyi idő szerinti vasárnap 10 óráig kell beküldeni, és azokat majd nemzetközi zsűri értékeli. Kontinensenként vannak elő-zsűrik, s hogy melyik alkotás a legjobb, azt a Lawrence David Foldes az Amerikai Egyesült Államok Mozgókép- és Tudományos Akadémiájának tagja vezette zsűri dönti el. 

Mint megírtuk a fesztivál fővédnöke az ENSZ közgyűlés elnöke Kőrösi Csaba, aki youtube-on így üzent a verseny résztvevőinek: Az 1 perces filmjeitekkel Ti is meghúzzátok a vészharangot a természetvédelmi problémákkal kapcsolatban, s utakat mutattok nekünk ezek leküzdésére. Nagyon hálás vagyok mindannyiótoknak az inspirációért, mert nagy szükségünk van rá. Nagyon büszke leszek, hogy fogadhatom e fesztivál győzteseit itt New Yorkban, az ENSZ épületében. Szeretném, ha ők előadnák fő céljaikat, prioritásaikat, a ti prioritásaitokat, a mi prioritásainkat. 

Az idén tizedik alkalommal meghirdetett, így jubileumi filmversenynek kedden délelőtt lesz eredményhirdetésére, a legjobb mobil telefonnal készült filmeket pedig bemutatják Cannes-ban a Global Short Film Awards-on, illetve, mint azt a ENSZ magyar elnöke üzente, az ENSZ közgyűlésének meghívására New Yorkban is. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában