Teol.hu podcast

2023.04.07. 13:59

Húsvéti tojásokat készít művészi szinten

Csuhaj Tünde az elmúlt harminc évben a húsvét előtti heteket külföldön töltötte. Nem üdülni járt, hanem szakvásárokba: Ausztriába, Németországba, Franciaországba, Svájcba.

Sz. Á.

Csuhaj Tünde míves tojásai nem csak húsvétkor mennek csodaszámba (Fotó: TEOL)

A Szekszárdon élő művész szemet gyönyörködtető, csipkézett tojásai igazi remekművek. Itthon sajnos nem annyira felkapott alkotó, mint Nyugat-Európában. Lúd-, hattyú-, emu-, nandu- és strucctojásokat csipkéz, egyedi műveket hoz létre, úgynevezett plasztikus maratással. A tojások héja több rétegből áll, s az avatott kismester, aprólékos munkával, káprázatos mini-domborműveket állít elő e rétegekbe hatolva. Általában többféle technikát alkalmaz: áttörést is, maratást is, színezést is.

Tojásdíszítéssel 1990 óta foglalkozik. Művészi értékű kézműves alkotásokat előállító kismester. Jelenleg ilyen magas szintű, külföldön is keresett munkákat, ebben a szakmában mindössze ketten produkálnak Magyarországon: egy alföldi tojásdíszítő és ő. Aprólékos a feladat, egy szép, díszes tojás elkészítése 3-4 napig is eltarthat.

Csuhaj Tünde volt Szeri Árpád szerkesztő vendége a Teol.hu podcast legutóbbi adásában (Fotó: TEOL)

A Teol.hu podcast húsvéti műsorának vendége, kiemelkedő iparművészeti munkásságának köszönhetően, beírta nevét Tolna Megye Értéktárába is. Azt is megkérdezzük tőle, hogy eddig nagyjából hány tojást díszített és nagyjából hány százalékra tehető a törési arány?

A tojásdíszítő Csuhaj Tündéről korábban itt is írtunk

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában