TeSzedd!

2023.04.20. 07:00

Önkéntes szemétszedéshez csatlakozhatnak Tolnában

Az idei évben is tehetnek a tisztább környezetért, Tolna vármegye több településén csatlakozhatnak a TeSzedd! Önkéntesen a tiszta Magyarországért rendezvénysorozathoz. Cikkünkben a legfontosabb információkat gyűjtöttük össze, hogy senki ne maradjon le!

Farkas Eszter

Tolna vármegye több településén csatlakozhatnak a TeSzedd! Önkéntesen a tiszta Magyarországért rendezvénysorozathoz. (Illusztráció: MW)

Fotó: Bencsik Ádám

Az Energiaügyi Minisztérium támogatásával, az ÉMI Nonprofit Kft. szervezésében idén tavasszal immár tizenegyedik alkalommal rendezik meg az ország legnagyobb, illegális hulladéklerakás felszámolását célzó közösségi kampányát. Az országszerte népszerű hulladékgyűjtési akcióhoz évről évre csatlakozik Tolna vármegye több települése is.

A bátaszékiek április 22-én (szombaton) csatlakozhatnak a programhoz, ahol a civil szervezetek és egyesületek szervezett formában járják majd a várost – idén a helyiek nemcsak hulladékot gyűjtenek, de virágosítani is szeretnének –, amiben minden lakos segítségére számítanak.

Kalaznón a falu egyötöde csatlakozik idén a programhoz tudtuk meg a helyi polgármestertől.

– A tavalyi évben is nagy sikere volt a programnak. Ötven zsáknyi szemetet szedtünk össze. A faluban életvitelszerűen itt lakók egyötöde jelentkezett már az április 25-ei, jövő hét keddi szemétszedésre, és természetesen köztük én is. Nagyon fontosnak tartom magát a környezetvédelmet, pláne itt a településen polgármesterként különösen a szívügyemnek tekintem – tájékoztatta lapunka Mayer-Kovács Mónika polgármester.

Szekszárdon a Mathias Corvinus Collegium csapatához,– április 22-én (szombaton) reggel nyolc órától –, valamint az Illyés Gyula Könyvtárhoz regisztrációt követően, bárki csatlakozhat. Utóbbihoz április 25-én kedden délután egy órától. A Zöld Könyvtár célja a levéltártól a Kálvária kilátóhoz felvezető út megtisztítása.

Tamásiban április 19-én (szerdán) délután egy órától a „Tavaszi Nagytakarítás – takarítsuk ki együtt a természetet!” kampány keretében tisztították meg a települést a város önkormányzatának önkéntes szemétszedő akciójának keretén belül. A szemétszedő túra helyszíne a Fenyvesben található túraút volt. Céljuk a túraút mentén szétszórt, lerakott lomok összegyűjtése és a túraút környezetének megtisztítása volt.

Az akció célja a környezettudatos attitűd megerősítése a lakosság, a fogyasztók körében, valamint az illegális hulladék-elhelyezés kapcsán a megelőzés és a megszűntetés fontosságának hangsúlyozása, továbbá az önkéntesség népszerűsítése. A TeSzedd! egy olyan hazai „jó gyakorlat”, amely keretén belül az önkéntesség lehetőségével akár egy kirándulás során is élhetünk, ha különlegeset és hasznosat szeretnének tenni környezetünk védelmében. 

A kampány ugyanakkor elősegítheti, hogy egyre többekben kialakuljon, illetve megerősödjön az igény a környezete tisztaságára, és felhagyjon a szemeteléssel. Az illegális hulladéklerakás ugyanis kis- és nagymértékben egyaránt környezetkárosító hatású. Ha a jövőben eleve a megfelelő helyre kerül a hulladék, akkor nincs mit összeszedni, így biztosíthatjuk a tiszta környezetet a jelen és a jövő generációi számára.

A szemétszedés pontos helyét minden esetben a koordinátor határozza meg, ami lehet magán- illetve közterület is. Fontos, hogy engedély nélkül ne lépjünk be magánterületre, valamint tartózkodjunk a forgalom akadályozásától és ne veszélyeztessük az akcióban részt vevők testi épségét. Emellett lényeges, hogy olyan típusú illegálisan elhagyott hulladék legyen a szedésre kiválasztott területen, amilyet az akció keretében gyűjteni lehet. Az összegyűjtött hulladékkal telt zsákokat olyan helyre kell elhelyezni, amelyet a szemétszállító jármű könnyen meg tud közelíteni (például aszfaltozott út mentén, hozzáférhetően) és nem akadályozza a forgalmat.

Gyűjthető bármi, ami kézzel, kesztyűben biztonságosan szedhető, zsákban gyűjthető és elszállítható. Főként a háztartási jellegű hulladékok. 
Nem gyűjthetőek – tehát nem szállítják el – a következő hulladéktípusok:
– építési-bontási törmelék
– gyógyszer
– autó akkumulátor, motorolaj, autóalkatrész, imbuszkulcs
– elektromos és elektronikai berendezés
– gumiabroncs
– ágymatracok, bútorok
– zöldhulladék

A meglévő csoportokhoz a TeSzedd! Infopont-ra belépve lehet csatlakozni április 22. és 28. között – írja a szelektalok.hu


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában