Bonyhád, Kapospula, Dombóvár

2023.04.13. 14:21

Tartalmas nap volt csarnok és busz átadásával, emléknappal

Programokban bővelkedett az április 12-ei választókerületi napja Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkárnak, a dombóvári térség országgyűlési képviselőjének. Csarnokavató, buszátadó, megemlékezés, zárásként pedig közéleti beszélgetés foglalta keretbe a szerdai napot.

Vizin Balázs

Bonyhádon indult a programok sora: egy helyi cég új raktárcsarnokának átadásával, amely projekt hazai és uniós forrás mellett a vállalat önerejéből valósult meg. Az újonnan elkészült 1184 négyzetméteres raktárcsarnok avató rendezvényen Schnierer Péter cégvezető úgy fogalmazott: „valamennyivel több, mint egy éve, 2022. március 21-én hasonló társaságban, de egészen más körülmények között helyeztük el ennek az épületnek az alapkövét. Akkoriban a cégünk képzeletében egy olyan raktárcsarnok tervei öltöttek testet, amely új dimenziókat nyit a vállalat számára mind az ügyfélkiszolgálás, mind a készletgazdálkodás terén – mondta az ügyvezető. 

Potápi Árpád János államtitkár (jobbról) Pintér Szilárddal, Dombóvár polgármesterével (balról) a mágocsi megemlékezésen (Fotó: Makovics K.)

– Bonyhád fejlődéséhez az önkormányzat és a város vezetésének munkája mellett az itt élő, dolgozó emberek, vállalkozások szerepvállalása is szükséges. Ma újabb jó példát látunk erre, szívből gratulálok a beruházáshoz, amely több szempontból is fontos – ezt már Filóné Ferencz Ibolya mondta el köszöntőjében. Bonyhád polgármestere kifejtette, a keményen elvégzett munka eredménye a fejlődés, a piaci szerep erősödése, amely egyúttal a meglévő munkahelyek megőrzését és újabbak létrehozásának lehetőségét is megteremti. 

– Az is figyelemre és elismerésre méltó – folytatta a polgármester –, hogy a pályázati támogatás mellett jelentős önerőt társított a cég a több mint 270 milliós beruházáshoz. Ha egy vállalat jól prosperál, az az önkormányzatnak is kifizetődő, hiszen az iparűzésiadó-bevételből finanszírozhatók például az utak, járdák felújítási munkái, vagy azok az ugyancsak a helyi közösség javát szolgáló beruházások, amelyek megvalósításában nagymértékben támaszkodunk ezekre a forrásokra – világított rá Filóné Ferencz Ibolya. 

Filóné Ferencz Ibolya (balra), Schnierer Péter ügyvezető és Potápi Árpád János az új csarnokban (Fotós: Makovics K.)

Potápi Árpád János is méltatta a beruházást, továbbá azt a befektetett munkát, amely megalapozta az új raktárcsarnok létrejöttét. A térség országgyűlési képviselője kiemelkedőnek nevezte a bonyhádi cégek fejlődését, amely szorosan kapcsolódik ahhoz a vállalkozóbarát környezet megteremtéséhez, amelyet hosszú évek óta képvisel a helyi önkormányzat. Az elkerülőútnál található ipari park fejlesztését említette példaként, amely már a harmadik ütemnél tart és a város fejlődésében is jelentős szerepet játszik. 

– Örömteli számunkra, hogy az ipari park bővülése mellett a helyi cégek saját telephelyükön is folyamatos gyarapodást mutatnak – hangsúlyozta az államtitkár, aki ezt követően a választókerületének egy másik településére, Kapospulára látogatott el, hogy a Magyar Falu Program (MFP) jóvoltából beszerzett új kisbuszt adja át a helyieknek. Köszöntőjében örömtelinek nevezte, hogy a kapospulaiak eddig használt, jó állapotban lévő falubusza magyarok lakta településre gurul tovább. 

– Hálásak vagyunk a segítségért, számunkra ünnepnap a mai! – emelte ki Buzás-Fekete Mária. Az erdélyi Bánffyhunyad alpolgármestere azt mondta, fontos számukra, hogy az ilyen jellegű kezdeményezéseknél is számíthatnak a magyar kormányra, Potápi Árpád Jánosra vagy dr. Szilágyi Péter helyettes államtitkárra. Mint elhangzott, a MFP elemeit tekintve a falu- és tanyagondnoki buszok igénylése az egyik „slágerpályázat”. Ezt igazolja az is, hogy a bonyhádi-dombóvári választókerületet tekintve már 32 darab új jármű állt szolgálatba a MFP 2019-es indulása óta. 

Stemler József, Kapospula polgármestere az új kisbusz mellett a kistelepüléseket segítő pályázat eddigi sikereiért is köszönetet mondott az országgyűlési képviselőnek. Ugyanis meghaladta a 45,6 millió forintot az az összeg, ami ez idáig Kapospulára érkezett. 

– A mai korban a nemzeteket lerombolni és felülmúlni vágyó eszme hatja át Európát, s talán az egész fejlett Nyugatot – ezt már a Baranya vármegyei Mágocson mondta Potápi Árpád János a Felvidékről kitelepített magyarok emléknapján

– A mi felelősségünk – folytatta –, hogy mindig figyelmeztessünk; a tőlünk telhető legtöbbet tegyük meg annak érdekében, hogy ne érjék hasonló történelmi megrázkódtatások nemzetünket, a velünk együtt élő nemzettársainkat. Felidézte: 1947. április 12-én indultak meg a Felvidékről azok a vagonok, amelyek a kitelepítésre ítélt családokat szállították az anyaországba. Úgy folytatta: az úgynevezett lakosságcsere-egyezménynél Magyarországnak nem volt választása, mert egy történelmi folyamat részeként eldöntetett, hogy a magyarokat ki kell telepíteni a Felvidékről.

Mágocs után Dombóváron zárult a program

A megemlékezésen elhangzott, hogy az egykori Csehszlovákia területéről – nagyrészt Nemeskajalról, Szencről és Felsőszeliből – 160 család érkezett Mágocsra 1947–48-ban. A Felvidékről kitelepített magyarok emléknapja alkalmából tartott mágocsi programot a helyi önkormányzat mellett a dombóvári és a kaposszekcsői hívta életre – ezzel is erősítve az együttműködésüket. 

Az eseményen részt vett és koszorút helyezett el dr. Hargitai János miniszteri biztos, országgyűlési képviselő, Zsikó Zoltán, a Tolna Vármegyei Önkormányzat alelnöke, Dunai Péter, a Baranya Vármegyei Önkormányzat alelnöke. Mellettük a környező települések polgármesterei és a felvidéki Felsőszeli önkormányzatának delegációja is lerótta tiszteletét az Ady Endre utcai emlékműnél. 

Potápi Árpád János ezt követően Dombóváron járt, ahol a helyi székely kör szervezésében létrejött polgári esten Bohár Dániel újságíróval, a Megafon egyik alapító tagjával beszélgetett – a közönséget is bevonva.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában