Közgyűlést tartott a Tolna Megyei Egyed Antal Honismereti Egyesület

2023.04.18. 11:41

Tartalmas rendezvényekkel öregbítette jó hírét a csapat

Bár az elmúlt időszak kedvezőtlen jelenségei – covid, megszorítások, ideiglenes intézménybezárások – nehezítették a Tolna Megyei Egyed Antal Honismereti Egyesület munkáját, a szerveződés mégis képes volt magas színvonalon eleget tenni vállalt feladatainak.

Szeri Árpád

A háromfordulós vetélkedőt a HSZ Pedagógiai Munkabizottsága állította össze, dr. Gesztesi Enikő vezetésével.

Fotó: Makovics Kornél

Ezt állapította meg dr. Gesztesi Enikő abban az előterjesztésben, amit a múlt hét végén Szekszárdon, a Babits Mihály Kulturális Központban tartott közgyűlésen ismertetett a megjelent tagsággal.

Időrendi sorrendben haladva a tavalyi esztendőt a 2022. február 6-i rendezvény nyitotta, ekkor a csapat Béri Balogh Ádámra emlékezett, a brigadéros halálának 311. évfordulója alkalmából. Március első napjaiban diákok hozták rendbe Szekszárdon mind az alsóvárosi, mind az újvárosi temetők honvédsírjait. Március 12-én a pártoló tagintézményeink diákjai adtak alkalomhoz illó műsort az alsóvárosi és az újvárosi temetőkben, Garay Antal, dr. Hollós Alajos és Török Zsigmond sírjainál. A tagtársaink március 15-én a Szekszárd város által szervezett ünnepségen az egyesület nevében koszorút helyeztek el az 1848-as emlékműnél.

Fotós: Makovics Kornél

Április 12-én a Babits Mihály Kulturális Központ által indított Kultúrkortyok elnevezésű szabadegyetem nyitó előadójaként az egyesület tiszteletbeli elnöke, Kaczián János tartott előadást. A folytatásban, június 14-én dr. Vizi Márta adott ismertetést Ete mezővárosról.

A Honismereti Szövetség 2021 szeptemberében a Kárpát-medencére kiterjedő honismereti-művelődéstörténeti vetélkedőt hirdetett meg középiskolás diákok számára. A háromfordulós vetélkedőt a HSZ Pedagógiai Munkabizottsága állította össze, dr. Gesztesi Enikő vezetésével. A tavaly március 23-án a fővárosban tartott döntőn az egyesületi tagtárs, Süveges Zoltán által felkészített dunaújvárosi csapat az ötödik helyen végzett.

Április 12-én a Szekszárdi Garay János Gimnázium működésének 125. évfordulójára emlékezett az egyesület a Honismeret Napja alkalmából. A Szekszárdi Települési Értéktár Bizottság április 20-i ülésére tanácskozási jogkörrel meghívást kapott az egyesület, a szerveződést dr. Gesztesi Enikő képviselte. A következő hónapot a május 14-én tartott éves közgyűlés fémjelezte. Az egyesület megemlékezést tartott június 4-én,  a Nemzeti Összetartozás Napján. 

Fotós: Makovics Kornél

A Veszprémben július 3-8. között tartott, XLIX. Országos Honismereti Akadémián az egyesület tíz taggal – köztük az elnökkel és a titkárral – vett részt. Az augusztus 1-5. között a Honismereti Szövetség által Sátoraljaújhelyen rendezett XXVI. Országos Ifjúsági Honismereti Akadémiára Süveges Zoltán utazott két diákjával. Szekszárd Város Napján, augusztus 28-án dr. Vizi Márta és Hecker Henrietta mutatták be ez érdeklődőknek a megyeszékhely irodalmi és történelmi emlékeit. Szeptember 24-én hét egyesületi tag vett részt az Önkéntesek Napján Szekszárdon. Október 23-án többen képviselték az egyesületet Szekszárdon, a városi koszorúzáson.

A november 4-6. között Szegeden tartott VII. Hon- és Népismereti Konferenciára az egyesületet öt tagja utazott. November 8-án Szekszárdon, a Wosinsky Mór Megyei Múzeumban zajlott le a Tanulmányok Gere László 60. születésnapja alkalmából című kötet bemutatója. A kiadvány támogatói között szerepelt az egyesület és tagsága is.

Fotós: Makovics Kornél

Az egyesület legjelentősebb tavalyi rendezvénye a megalakulás 30. évfordulója alkalmából tartott ünnepség, illetve az ezzel egybekötött XXIII. Megyei Találkozó volt. ját. A jeles eseménynek a Vármegyeháza Díszterme adott otthont, a hetven egyesületi tag mellett jelent volt Debreczeni Droppán Béla és Juhász Zoltán András, a Honismereti Szövetség elnöke és titkára is.

A tervekről szólva az elnök elmondta, hogy az egyesület – a Honismereti Szövetség szeptemberi felkérésének megfelelően – elkezdte egy jelentős esemény előkészítését. Idén augusztus 14-18 között ugyanis Bonyhád lesz a helyszíne az Országos Ifjúsági Honismereti Akadémiának.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában