Pénzügyek

2023.04.19. 07:00

Tolnában trendi dolog borravalót adni

Az árak emelkedése miatt jobban megfogjuk a pénzt, és talán nem szívesen adunk annyi borravalót, mint korábban. A lapunk által megkérdezett szakemberek, valamint vendégeik azonban egyöntetűen állítják: ragaszkodnak a jól bevált, az ár végösszegének a tíz százalékát kitevő jatt adásához és fogadásához.

Brunner Mónika

A kép illusztráció.

Fotó: Phovoir

Az emberek érthetően féltik a pénzüket. Azonban sokan gyanakodva figyelik azokat, akik megszokták, hogy nem adnak borravalót éttermekben, a pizzásnak, a taxisofőrnek. 

Egy megkérdezett paksi taxisofőr lapunknak elmondta, hogy náluk városon belül ezerötszáz a tarifa. Utastól függ, hogy ad-e borravalót, és az is, hogy mennyit. Hozzátette: egy-egy fuvar után általában százötven forintokat kap, de ennél többet és kevesebbet is. Elmondta, hogy többen vannak azok, akik nem adnak borravalót. 

Egy hőgyészi kozmetikus szintén arról számolt be, hogy divat borravalót adni egy-egy kozmetikai kezelés után. Az összeg a végösszeg tíz százaléka, előfordul, amikor több.

– Az a ritka, ha nem kapunk borravalót. Szakembere válogatja, ki hogy gondolkozik erről, én például nem várom el, de jól esik, ha pluszban értékelik a munkámat. Mi alapvetően a visszajáró vendégektől kapjuk a legnagyobb visszajelzést, hogy elégedettek velünk – tette hozzá. 

Egy dombóvári étteremből azt a tájékoztatás kaptuk, tervezik, hogy a tíz százalékos borravalót szervízdíj vagy felszolgálási díjként beépítik a számlák végösszegébe. 

– A vendégektől általában öt-tíz százalék borravalót kapunk – tették hozzá. 

Egy fiatal férfi fizető vendég ezzel kapcsolatban elmesélte, hogy ha az éttermi számlákon nem látja, hogy abban benne foglaltatik a szervízdíj, akkor ad tíz százalék borravalót. 

– Ezzel tisztelem meg az éttermet, és mutatom ki az elégedettségemet – mondta. 

Egy középkorú családanya ugyanakkor felháborodottan mesélte, hogy amikor közölték velük, hogy az ünnepi alkalmi ebéd végösszege hatvanezer forint, a pincér megkérdezte tőlük, hogy a tíz százalék borravalót beleszámolhatja-e. Elmondta, hogy természetesen igent mondtak, de hozzátette, hogy ha mindenkinek borravalót ad az ember, akkor nem sok marad a fizetéséből. 

Egy másik családanya viszont hangsúlyozta: minden étteremben ad tíz százalék, vagy megközelítőleg annyi borravalót. – Nekem volt gyerekszobám, engem így neveltek. Igaz, mostanában kevesebbet járok olyan helyekre, ahol szokás jattot adni  – mondta. 

A Központi Statisztikai Hivatal nyolc évvel ezelőtt kiadványban szerepeltette, hogy a borravaló-kiadások legfőbb területei: a szépségipar, a vendéglátás és kereskedelem, a személyszállítás és fuvarozás, illetve a javítással kapcsolatos szolgáltatások és tevékenységek.  A legtöbb borravalót 2014-ben a szépségiparban tevékenykedő fodrászoknak, illetve kozmetikusoknak adtuk, egy-egy alkalommal átlagosan háromszáz forint körüli összeget. A második helyen a pincérek, felszolgálók, ételfutárok végeztek, alkalmanként kétszáz forintokat adtunk az ételkiszállítóknak, a hagyományos éttermi étkezések során pedig négyszáz forintot. 

A benzinkutasok, postások szintén kétszáz forintotokkal gazdagodtak. A szén- és tűzifaszállítóknak háromszáz-négyszáz forintot, a temetkezési szolgáltatóknak négyezer forintot adtunk. 

A taxis és teherfuvarozó háromszáz-háromszázötven forintot, a gépek javításával foglalkozó szerelők ezer forintot, a lakberendezési tárgyak javításáért több mint háromezer forintokat kaptak borravalóként 2014-ben. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában