Honvédelem napja

2023.05.21. 16:48

A szabadságharc egyik legdicsőségesebb pillanatára emlékezünk

1992-től a kormány határozata alapján május 21-én ünnepeljük, a Magyar Honvédelem Napját. Ezen a napon ugyanis arról emlékezünk meg, hogy a magyar honvédség az 1848/49-es szabadságharc tavaszi hadjáratának csúcspontjaként háromhetes ostrom után 1849. május 21-én a császári hadseregtől Görgey Artúr vezetésével visszafoglalta a Budai várat.

FARKAS LAJOS

Benczúr Gyula: „Budavár visszavétele 1686-ban”

Ez a hőstett volt a magyar szabadságharc egyik legdicsőségesebb pillanata, fontos szempont volt az is, hogy a győzelem után a honvédség jelentős hadizsákmányhoz jutott, így sikerült feltölteniük fegyver és élelmiszerkészletüket is. A budai vár bevételének köszönhetően a dunai vízi útvonal magyar ellenőrzés alá került, ezzel pedig vízi úton sokkal könnyebb volt ellátmányt biztosítani a harcoló alakulatoknak. Amennyiben az 1848/49-es magyar szabadságharcról beszélünk, hozzá kell tennünk, hogy 1849. május 21. több szempontból is fordulópontnak bizonyult, ugyanis ezen a napon állapodott meg Ferenc József osztrák császár I. Miklós cárral 200 000 orosz katona magyarországi bevetéséről.

A Magyar Honvédelem Napján nem csupán ezekről az eseményekről emlékezünk, hanem arra is, hogy minden időben köszönet és elismerés illeti meg a magyar katonákat, hisz ők azok, akik esküjükhöz híven bármely veszélyhelyzetben szolgálják a nemzetet, őrzik Magyarország függetlenségét és békéjét. 

A teljes cikket a DUOL.hu-n olvashatja el!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában