Avató

2023.05.17. 20:00

Átadták a mintegy 15 milliárd forintból elkészült Paks-Gerjen összekötő utat

Az épülő Duna-híd beruházás részeként elkészült a Gerjent Pakssal összekötő mintegy 11 kilométeres útszakasz, amelyet hivatalosan szerda délelőtt adtak át az itt élőknek.

Gazsó Rita

Ágh Péter, az Építési és Közlekedési Minisztérium állami beruházások társadalmi koordinációjáért felelős államtitkára és Süli János, a körzet országgyűlési képviselője, valamint a helyi és környékbeli polgármesterek jelenlétében hivatalosan átadták az újonnan épült Gerjen-Paks összekötő utat. Az új, kétszer egysávos, maximum 90 kilométeres óránkénti sebességre tervezett útszakasz Gerjen belterületéből kiindulva csaknem 11 kilométeren keresztül vezet a Paksi Atomerőmű déli bejáró útjáig. A beruházás összköltsége csaknem 15 milliárd forint volt. Az útszakaszt immár a használati engedély kézhezvétele, május 4-e óta örömmel használják a helyiek, hiszen általa leegyszerűsödik a mindennapi közlekedés sok gerjeni számára, akik ha Paksra szerettek volna eljutni, eddig Dunaszentgyörgy felé voltak kénytelenek munkába vagy iskolába, esetleg bevásárolni járni. 

Ágh Péter (b-j),  Szabó Péter, Süli János és Romhányi Károly adta át az utat. Fotó: Molnár Gyula

– A kormány kiemelt célja, hogy támogassa a vidéken élőket, versenyképessé tegye a vidéki életmódot a városi élet mellett – hangsúlyozta a Gerjen határában megrendezett eseményen Ágh Péter államtitkár. – A vidéken élők nagy problémája, hogy az emberek nagy távolságot tesznek meg a munkába járás, egy bevásárlás vagy éppen egy családlátogatás miatt. Ezért is vezettük be a vármegyebérleteket, de ugyanilyen fontos az infrastruktúra fejlesztés is, hogy évről évre új útszakaszok épüljenek annak érdekében, hogy a szó szoros értelmében is új utakat nyithassunk meg a magyarok előtt, miként ez a most átadott szakasz esetében is történt – tette hozzá az állami beruházásokért felelős államtitkár, aki kifejtette: – Az út megépülése óriási lépés, de nem csak a magánemberek életét és biztonságát szolgálja, a gyors, hatékony közlekedés a gazdaság virágzását és a település mobilizációját is segíti – mutatott rá Ágh Péter.

Süli János emlékeztetett rá, hogy szinte alig maradt olyan út Paks környékén, ahol ne történt volna korszerűsítés az elmúlt években. A Gerjen-Paks úttal kapcsoltban jelezte, korábban egy keskenyebb nyomtávot terveztek, ám a híd tervezésekor ezt újragondolták, így épülhetett meg a mostani útszakasz.

– Ez egy történelmi pillanat a település életében, hiszen Magyarországon nem túl gyakran fordul elő, hogy egy zsáktelepülés nyitottá válik. Az elkövetkező időben az lesz a feladatunk, hogy ezt a nyitottságot a lehető leginkább kihasználjuk – fogalmazott Gerjen polgármestere. Romhányi Károly szerint az út megépülte számtalan fejlesztési lehetőséget teremt, akár egy új ipari zóna kijelölését is lehetővé teszi a területen, amelyet már huzamosabb ideje terveznek. Mindez munkahelyeket, iparűzési adóbevétel-növekedést teremtene, amely óriási előnyt jelenthet a település számára, vélekedett. – Az elmúlt években megkezdődött fejlesztéseik is mind abba az irányba mutattak, hogy még élhetőbbé, vonzóbbá tegyék a települést a térségben, ezt folytatnák a jővőben is, tette hozzá.

Épül a híd is

Ágh Péter államtitkár a mintegy 77 milliárd forint értékű beruházásról, a Kalocsa-Paks híd építésének jelentőségéről is beszélt, amelynek része a most elkészült új útszakasz. Emlékeztetett rá, hogy aki most a Duna két szemközti partján fekvő két város között szeretne közlekedni, az komppal, illetve hatalmas közúti kerülővel teheti meg, annak ellenére, hogy a két település légvonalban mindössze 13-14 kilométerre fekszik egymástól. A beruházás jelenlegi állapotáról annyit mondott: a munkák az ütemezésnek megfelelően haladnak. Hamarosan mindkét oldali mederhíd a helyére kerül, jól áll a mederhidak szabadszerelése és a pilonok építése is. Süli János az eseményen reményét fejezte ki az iránt, hogy jövő ilyenkor már a hír átadását ünnepelhetjük, amelynek számtalan előnyét nevezte meg mindkét oldalon élők számára.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában