Szakvélemény

2023.05.18. 08:54

Az iskolai erőszak egyre durvább formát ölt

Ahogy arról korábban beszámoltunk, az a hír terjedt el hétfőn a Szekszárdi Babits Mihály Általános Iskolából, hogy egy nyolcadik osztályos fiú azzal fenyegetőzött, fegyvert fordít a társai és tanárai ellen. Úgy tudjuk, a rendőrök előállították a fiút.

Hanol Erzsébet

Képünk illusztráció

Forrás: Shutterstock

Megkerestük az ügy kapcsán Kitanics Márk klinikai szakpszichológust, aki elmondta, hogy több oka lehet annak, ha valaki ilyen tettel fenyegetőzik. Az első, amikor állandó zaklatás miatt frusztrált helyzet alakul ki, és ez bosszúálló attitűdöt eredményez. Gyakran nagyon visszahúzódó, valamilyen hátránnyal küzdő személyek esetében fordul ez elő. Számára fontos a helyszín, hiszen tervezett tettével azokat találja meg, akik őt bántják. 

A második kategóriába a rajongó típusú személyek tartoznak, akik elragadtatással, hősként tekintenek egy elkövetőre, például egy iskolai lövöldözőre. A harmadik esetben elmebetegről lehet szó, akinek megszakadt a kapcsolata valósággal. Nála az elkövetés helyszíne is mindegy, a lényeg számára az, hogy másoknak ártson.

Ha felmerül a gyanú, hogy valaki életek kioltására készül, a nyomozó hatóság lefoglalja a bizonyító erejű tárgyakat, és elrendeli a pszichológusi és elmeorvosi vizsgálatot. Utóbbi azt állapítja meg, hogy az illető elmebeteg-e vagy sem, míg a pszichológus a személyiség struktúráját vizsgálja, és megállapítja, hogy van-e realitása a fenyegetőzésnek. 

Kitanics Márk hozzátette, hogy 

fiatalok esetében gyakori, hogy nem gondolják komolyan a tervüket, ám nincsenek tisztában azzal, hogy ennek is súlyos következményei lehetnek rájuk nézve.

A szakember szerint fontos lenne az iskolákban felkészíteni a gyerekeket arra, hogy mi a teendő kritikus helyzetben, ugyanis az iskolai erőszak egyre durvább formát ölt, és ezeket a nyomozó hatóság kiemelten figyeli. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában