Játszva ismerkedtek az egyenruhás hivatásokkal

2023.05.05. 17:34

Ezúttal nem bajt jelzett a sziréna

Rendőr- és tűzoltónapot tartottak pénteken Szekszárdon a Prométheusz parkban. A kilátogató gyerekek rengeteg élménnyel és tudással gazdagodhattak.

Hanol Erzsébet

Játszva ismerkedtek az egyenruhás hivatásokkal az óvodások és iskolások

Fotó: Makovics Kornél

Szirénák hangjától volt hangos a vármegyeszékhely központja pénteken délelőtt. Szerencsére ezúttal nem bajt jelzett a vijjogó hang, hanem azt, hogy a Prométheusz parkba kilátogató gyerekek, óvodás és iskolás csoportok jól érzik magukat. Ott rendezték ugyanis a Tolna Vármegyei Rendőr-főkapitányság és a Tolna Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság közös rendőr- és tűzoltónapját.

Az egyik leginkább érdeklődésre számot tartó program a rendőrkutyás bemutató volt, de ezen kívül is számos érdekesség várta a gyerekeket. A különböző járművek mellett megnézhették a rendőrségi drónt, volt fegyverbemutató és kerékpáros ügyességi pálya is. Akik beültek a biztonsági öv szimulátorba, megtapasztalhatták, milyen erejű egy 10 kilométer per órás ütközés, a részegszemüvegben pedig különböző gyakorlatokat végrehajtva, milyen negatív befolyása van az érzékelésre az alkohol- és drogfogyasztásnak. A bűnmegelőzési sátornál abban segítettek az érdeklődőknek, hogyan kerülhetik el az áldozattá válást, mindemellett rendőrségi és határvadász toborzást is tartottak.

A katasztrófavédelem ugyancsak kitett magáért. A füstsátorban azt próbálhatták ki a gyerekek, milyen az, amikor a tűzoltók korlátozott látási viszonyok között dolgoznak, míg egy VR-szemüveg segítségével tűzeseti sétát tehettek. Több járművet megtekinthettek, így a magasabb fokozatú káresetekhez vonuló katasztrófavédelmi műveleti szolgálat autóját, az erdőtüzeknél használt terepjárót és a katasztrófavédelmi mobil labor kocsiját, melynek felszerelésével azt lehet mérni, került-e mérgező anyag a levegőbe, például egy ipari területen keletkezett tűz során.

Természetesen a legtöbbet vonuló tűzoltóautót, a Szekszárdi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság Rábáját is megismerhették kívül-belül. Puttonyfecskendővel célba lehetett lőni, porral oltóval pedig tálcatüzet oltani. A délelőtt folyamán két alkalommal konyhatűz bemutató is volt, amely azt szemléltette, miért nem szabad vízzel oltani a lángra kapó olajat. A Tolna Vármegyei Tűzmegelőzési Bizottság sátránál szintén gyarapították a gyerekek tudását.

Az atomerőmű létesítményi tűzoltói is képviseltették magukat a rendezvényen. Ezúttal egy alpintechnikai eszközt hoztak el, amellyel magasból és mélyből egyaránt lehet menteni, és nem voltak restek az érdeklődő újságírót is „bepólyálni” a hordágyba. Mint mondták, az atomerőmű területén rengeteg akna van, így szükség esetén nagy hasznát vennék az eszköznek.

Hozzátették, hogy a februári törökországi földrengés után szintén ilyenekkel szabadítottak ki túlélőket a mentő csapatok, ugyanis szűk járatokban is elfér, vízszintes és függőleges állapotban is felhúzható a hordágy. A gyerekek is sorban álltak, hogy kipróbálhassák, de volt olyan osztály, amelyik a tanárnőjét „mentette meg” vele.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában