Évforduló

2023.05.27. 16:29

Kitelepített őseikre emlékeztek a paksi svábok

A paksi és a dunakömlődi németek kitelepítésének 77. évfordulója alkalmából tartott megemlékezést pénteken a paksi Német Nemzetiségi Önkormányzat.

Hanol Erzsébet

A megemlékezésen Till Jánosné sváb népviseletes babáit is megtekinthették az érdeklődők (Fotó: M. Gy.)

Féhr György elnök elmondta, hogy az év elején már volt egy megemlékezés, hiszen az Országgyűlés 2012-ben a magyarországi németek elhurcolásának emléknapjává nyilvánította január 19-t, 1946-ban ugyanis azon a napon indult el az első vagon Budaörsről. Történt mindez azután, hogy előző év decemberében a magyar minisztertanács elfogadta a magyarországi németek kitelepítéséről és jogosztásáról szóló kormányrendeletet. Az elnök emlékeztetett rá, hogy ez nem csupán azt jelentette, hogy sokaknak el kellett hagynia az országot, hanem azt is, hogy aki maradhatott, azt megfosztották tulajdonától, így földönfutóvá tették.

Az ok, amiért Pakson ismét megemlékezést tartottak, hogy hetvenhét éve május 29-én, 30-án hurcolták el a városból, és a hozzátartozó Dunakömlődről a németeket. A Csengey Kulturális Központban rendezett eseményen Féhr György mondott beszédet, illetve az érdeklődők megnézhették Till Jánosné sváb népviseletes babáit, mindehhez élő zene szólt, ízelítőt adva a magyarországi németek dalaiból.

A program zárásaként levetítették Sós Ágnes és ifj. Petróczky István Tiszta sváb című dokumentumfilmjét. Az alkotás Magyarország különféle településein élő sváb emberek sokáig elhallgatott történeteit dolgozza fel, kortanúk megszólaltatásával. Féhr György hozzátette, hogy a januári megemlékezésen már látható volt a film, és a nagy érdeklődés okán úgy döntöttek, ismét bemutatják. Mint mondta, örömére szolgált, hogy sok fiatal, általános és középiskolás diák is kíváncsi volt rá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában