Közép-és emeltszint

2023.05.09. 10:50

Kördiagram, halmaz, százalék – zajlik a matek érettségi! (videóval)

A matekvizsgákkal folytatódik a 2023-es érettségi szezon, csaknem 75 ezren írásbeliznek közép- vagy emelt szinten. Összesen hat feladatot találnak az érettségizők, hármat az A részben, hármat a B-ben.

eduline.hu

Képünkön a palánki Csapó középiskola diákjai készülnek a vizsgára

Fotó: Mártonfai Dénes

Az A részt kötelező megoldania minden vizsgázónak, a B rész három példája közül viszont csak kettőt kell kiválasztaniuk és megoldaniuk. Azt az egyet viszont, amit kihagynak, egyértelműen jelölniük kell, különben a javító tanár automatikusan az utolsót fogja figyelmen kívül hagyni a pontozásnál.

A B részben a vizsgázók idén egy kördiagramot, egy geometriát és egy gráfot tartalmazó feladatot kaptak. Ezek a vizsga legkomplexebb feladatai, így ezekben akár több kérdés és feladattípus is szerepelhet, kell többek között átlagot, móduszt és mediánt számolniuk, egy trapéz belső szögét, forgástengely térfogatát, valamint valószínűséget és területet is.

A középszintű matekérettségi első részében a diákoknak gráfokkal, halmazokkal, százalékszámítással, valószínűségszámítással, függvényekkel, koordinátageometriával, mértani sorozattal, kétismeretlenes egyenlettel, logikai példával, valamint a gömb sugarával kellett megküzdeniük, arra 45 percük volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában