Rendezvénysorozat

2023.05.21. 20:00

Kulturális kavalkáddal ünnepelte Paks a Város Napját

Hetedik alkalommal rendezte meg idén Paks a Város Napja programot, amely ezúttal is a megszokott, színes kulturális kavalkáddal várta a helyieket és az ide látogatókat. A rendezvény pénteken, kora este kiállításmegnyitóval indult, majd másnap felvonulással, főzőversennyel, boxmérkőzésekkel, számos színpadi produkcióval, gyermekprogramokkal, kóstolókkal és különböző bemutatókkal folytatódott. A gazdag programot este ByAlex és a Slepp koncertje zárta.

Gazsó Rita

Fotó: Molnár Gyula

Pénteken este „ahogy én látom Paksot" címmel helyi kötődésű művészek munkáiból nyílt tárlat a Város Napja nyitányaként a Csengey Dénes Kulturális Központ kiállítótermében. A tárlatot Szabó Péter polgármester nyitotta meg. Acsádi Rozália, Győrfy József, Lovas Katalin, Makó András, Péger József, Szilágyiné Bende Márta, Szinger Zsuzsanna, Tumpek Györgyi és Zirczi Judit művei június 12-ig láthatók a központ nyitvatartási idejében.

Fotó: Molnár Gyula

Szombaton már kora reggel a halászléfőző verseny résztvevőinek előkészületeivel megkezdődött a program, amelynek a központi park és a kisvasút játszótér környéke adott otthont. A nagyszabású rendezvénysorozat elmaradhatatlan része immár évek óta a felvonulás. A civil és politikai szervezetek, kulturális egyesületek idén is felvonultak, a színes forgatagot az Atom téren a Roger Schilling Zenekar koncertje fogadta.

– Nagyon örülök, hogy ilyen összetartó a város közössége – mondta a Város Napja Kulturális Kavalkád megnyitó beszédében Szabó Péter, aki úgy fogalmazott: ez a nap a paksiakról, civilekről és szervezetekről szól. Örömét fejezte ki, hogy az időjárás is tökéletesen alakult, így minden akadály elhárult azelől, hogy egy tartalmas napot töltsenek el együtt, megtekinthessék a különböző kulturális egyesületek műsorait, miközben egy jót beszélgethetnek egymással. – Hiszen ez adja egy közösség erejét – tette hozzá a városvezető.

Az Atom téri színpadon reggeltől kezdve egymást váltották a különböző produkciók. Felléptek a helyi német nemzetiségi hagyományőrzők, az Ifjú Harmonikások Alapítvány egyik tehetsége, Nyitrai Gergő, a Paksi Szarkaláb Néptánc Egyesület tagjai, az atomerőmű nyugdíjas klubbja, a helyi nyelviskola, az Antré Színtársulat, a Csámpai Country Road Club, valamint a Siller Nótakör. A déli órákra elkészültek a halászlé főzőverseny nevezőinek ételei, majd a zsűri eredménye is megszületett. Döntésük szerint idén a 27 résztvevő közül a legjobb halászlevet a Paksi Deák Ferenc Egyesület főzte. A második és a harmadik helyet a Paksi Reform Főzőklub egy-egy csapata érdemelte ki.

Délután folytatódott a színpadi műsorok folyama, egészen estig. A városi nyugdíjasklub tagjai, a Pódium Táncstúdió, a Pincehegyi cimborák, a Rosatom, a zentai flamenco klub mazsorettjei, a Paksi Vegyes Kar, az AForce 1TSE sportegyesület, a Csillag Show Dance Team, a New Generation Kulturális Egyesület, a Főnix Táncegyesület, a paksi ifjú fúvósok zenekara, a helyi Twirling és Botforgató sportegyesület színes fellépései követték egymást a pódiumon. A Tűzvirág Együttes különleges produkciója zárta a műsorfolyamot.

Az esti program a Csengey Dénes Kulturális Központ parkolójában folytatódott, ahol nagyszámú közönség előtt ByeAlex és a Slepp adott nagysikerű koncertet, majd Zomborka Zoltán DJ zenéire rophatták a táncoslábú paksiak.

Gyermekprogramból is színes volt a kínálat, a legfiatalabbakat ugrálóvár, trambulin és babasarok várta. Boxmérkőzéseken is szurkolhattak az ide látogatók, 14 órától rendezték meg a Takács Gyula Emlékversenyt, az ökölvívó csapatbajnokságot a kulturális központ mögött felállított ringben. Az első mérkőzést a PSE 36 kilogrammos ökölvívója, Zsiga Áron nyerte meg. A sporteseményen részt vett többek között Gedó György olimpiai bajnok ökölvívó és Kótai Mihály, a WBP profi világbajnoka.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában