Látványosság

2023.05.20. 20:00

Monarchia-kori arculatát kapta vissza a dalmandi vasútépület

Új látványossággal gazdagodott Dalmand, szombat délelőtt ugyanis átadták a teljes egészében magánkézbe, vagyis a Garancia Mérnöki Iroda Kft. tulajdonába került és általa, saját forrásból gyönyörűen felújított néhai vasútállomás épületét.

Ábrahám-Gazsó Rita

Monarchia-kori arculatát kapta vissza a dalmandi vasútépület (A szerző fotója)

Amikor megvettük ezt az épületet, arra gondoltunk, hogy visszaállítjuk abba az állapotába, amilyen fénykorában volt. Mostanra ez elért egy olyan szintet, hogy civil kezdeményezés keretében bemutathatóvá vált az érdeklődőknek, a község lakóinak és azoknak a vasútbarátoknak, akiknek ez élményt jelent – mondta Pálmai Ödön, a Garancia Mérnöki Iroda Kft. tulajdonosa.

Megtudtuk tőle, hogy a felújítás eleve nem öncélú volt, hanem szerették volna egy afféle kis vasútmúzeumként megtekinthetővé tenni. Az épület fő funkciója azonban nem ez: építéssel foglalkozó cégük központja működik itt.

Az állomás történetéről kiderült, hogy maga az épület 1896-ban épült, itt Dalmandnál három vágányos állomás volt, három ipari vágánnyal. Az építmény egy típus-épület volt, amelyet a Magyar Államvasutak osztrák-magyar monarchiabeli mintára építtetett itthon egységesen.

Pálmai Ödön szerint annak idején ez a vasúti szakasz komoly forgalommal rendelkezett, ráadásul jelentős szerepet játszott a monarchia életében is, hiszen Bosznia megszállása idején, az első világháború előtt a hadiforgalom jelentős része ezen a vonalon történt. A személyszállítás egyébként egészen 1990. áprilisáig működött, amikor megszűnt Dombóvár és Tamási között a vasúti közlekedés.  

Felmerülhet persze, hogy még ha megteheti is, milyen indíttatásból vásárol valaki egy vasútállomásépületet. Pálmai Ödönnél korán eldőlt a vasút iránti szerelem: egy ehhez hasonló állomásépületben gyerekeskedett Siófokon. A dédapjától kezdve a család minden férfitagja vasutas volt, sőt már neki is sikerült átragasztania a fiára ezt a rajongást, aki szintén a vasútnál dolgozik.

A szerző képe

A negyvenéves pályafutása során – amíg gyakorló vasútmérnöktől az osztályvezetőig többféle területen tevékenykedett – rengeteg vasúttörténeti emléket gyűjtött össze, amelyet most már előzetes jelentkezéssel bárki megtekinthet a gyönyörűen megszépült, az esti órákban még díszkivilágítással is büszkélkedhető épületben. 

– Ez az épület az enyészeté lett volna, ha Pálmai Ödönék meg nem mentik, így pedig a település ékévé vált, egy igazi turisztikai látványosság. Most már nekünk is van egy olyan épületünk, amelyre büszkék lehetünk – fogalmazott az átadást követően dr. Stammné Juhász Luca, Dalmand polgármestere.

Mint mondta, régóta tervben van a Tamási és Dombóvár közötti kerékpárút megépítése, amelyhez minden érintett településtől azt kérték, legyen egy olyan hely náluk, ahol a kerékpárosok le tudnak ülni, meg tudnak pihenni, esetleg olyan látványosság, amit meg tudnak tekinteni.

– A megszépült állomásépület és környéke abszolút alkalmas erre a célra, ahogyan arra is, hogy emlékeztessen a múltunk egy darabkájára, arra az időszakra, amikor még vonattal jártunk innen – vélekedett a településvezető, aki maga is sok szép emlékeket őriz erről, hiszen karonülő kisgyerekeivel innen utaztak Tamásiba és Gunarasra, de itt várta szüleit is, akik Dombóvárról látogatóba jöttek hozzájuk.

A délelőtti átadó ünnepséget követően délután három izgalmas, közlekedéstörténeti előadást is meghallgathattak az érdeklődők. Dr. Gruber Attila, vasútbarát politikus, egykori ausztráliai és új-zélandi nagykövet, aki bejárta az egész világot vonattal, kalandjairól tartott egy színes, vetítéssel egybekötött beszámolót.

Őt Meleg Zoltán előadása követte, aki a magyar vasút és járműtörténelemről beszélt, végül maga Pálmai Ödön előadását hallgathatták meg az érdeklődők az egykor itt futó, 49. számúvasútvonal történetéről. Az ide látogatókat a nap folyamán ingyenes, a régi helyi vasúti emlékeket bemutató lovaskocsizásra is invitálták a szervezők, akik "zsíros deszkával" és "aprószögnek" nevezett pálinka-félével is készültek az ünnepségre. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában