Decsi-Kiss János-terem

2023.05.16. 12:46

Szülinapjára egy kiállító termet kapott

Megelőlegezett szülinapi ajándékot kapott Decsi-Kiss János május 16-án. Nem is akármilyet. Szülőfalujában, a Faluházban termet neveztek el róla, melyben alkotásaiból állandó tárlat nyílt. (Május 18-án tölti be a 74-et, s lép át a 75. életévébe.)

Wessely Gábor

Heberling Tibor is köszöntötte Decsi-Kiss Jánost (A szerző fotója)

A megnyitó ünnepséget a földszinten, a színházteremben rendezték, a Decsi-Kiss János-terem pedig a tetőtérben található. A település polgármestere, Heberling Tibor beszélt arról a megjelent mintegy ötven ember előtt, hogy miként jött létre a kiállítás. Szálkán – ahová Decsi-Kiss Jánost több évtizedes kultúraszervezői, alkotótábor-vezetői tevékenység kötötte – volt már állandó tárlata az alkotónak. Adódott a kérdés: miért ne lehetne a szülőhelyén is? És a gondolatot tett követte. Az eddig kihasználatlan tetőtéri helyiséget szépen berendezték.

Az esemény másik szónoka Papp Zsolt Endre református lelkész volt. Beszélt a Decsi-Kiss családról, a mély hitű szülőkről, akik továbbadták fiuknak ezt a lelkiséget. Csakúgy, mint a sárközi mindennapokat átszövő hagyományok ápolását. Ilyen közegben születtek sorra a lélekmelengető alkotások, melyek a néző fantáziájának szabad szárnyalást biztosítanak. Az élettelent élővé teszi, a használaton kívüli használati tárgyat dísztárggyá varázsolja Decsi-Kiss János, kompozícióiban. Használ kötelet, zsákvásznat, faágat, keverőkanalat, üstfedelet, ólajtót.

Közönség a kiállítás nyitónapján (A szerző fotója)

A programon közreműködött a helyi református templom kórusa, a Decsi Hagyományőrző Férfikórus és a Csobogó zenekar. Természetesen a barátok, tisztelők ajándékai is megtalálták az ünnepeltet. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában