Hagyomány

2023.05.08. 11:30

Világháborús hősökre emlékeztek Szakályban

Az első és második világháborús hősökre és áldozatokra emlékeztek május hetedikén vasárnap délelőtt a templom melletti parkban.

Brunner Mónika

Az eseményen jelen volt Feuerbach Szabolcs, Szakály polgármestere és Gecse Éva, az Értéktár elnöke is (Beküldött kép)

Az ünnepségen a szakályi Települési Értéktárba felvett Frontharcos zászlóra felkötötték az egykor rajta lévő, de a történelem viharaiban lekerült szalagokat, amelyekre Serban Valentin hőgyészi plébános az esemény előtti szentmisén adta áldását. A Frontharcos zászló az Országos Frontharcos Szövetség Szakályi csoportjának zászlója, a falu kulturális örökségének tárgyi emléke, a történelmi múltat idéző emlék.

Forrás: Beküldött kép

Dr. Lábóné Británszki Erzsébet, a Szakályi Népi Hagyományokat Őrző Egyesület elnöke portálunkkal közölte, hogy 1929-ben alakult meg az Országos Frontharcos Szövetség a világháború hadszíntereit megjárt katonák politikamentes érdekvédelmi szervezeteként. Céljai között szerepelt a volt frontharcosok társadalmi megbecsülésének kivívása, a jogaikat, járandóságaikat szabályozó törvény megalkotásának elérése. A frontharcos mozgalom több jelmondattal gazdagította a magyar társadalmat. Ilyen volt a "Becsülettel a hazáért!" vagy "Istenért, hazáért, bajtársainkért, hűséggel mindhalálig!". 

Az Országos Frontharcos Szövetség szakályi csoportja 1939-ben alakult. Zászlójukat Szakályban az elhunyt frontharcosok temetésére kivitték, és a koporsó fejrészénél meghajtották a tisztelgés jeleként. Bár az országos szövetség a második világháború után megszűnt, ez a hagyomány Szakályban tovább élt a második világháborúban harcolt katonák esetében is.

A frontharcos zászló napjainkban a szakályi római katolikus templomban található a Szentélyben, a jobb oldali falra kifüggesztve.

Forrás: Beküldött kép

– Az első világháború településre való hatását, a fronton életüket kockáztató falubeli férfiak emlékét idézi meg az utókor számára a ránk maradt történelmi frontharcos zászló – mondta, hozzátéve: az egyesület szeretné felhívni a figyelmet a világméretű történelmi esemény falut érintő hatására, a háborút követően az átélt traumák feldolgozását segítő emlékezés eseményeire. Hogy ne hagyja a közösség elhalványulni a két világháború frontjait megjárt hősök emlékét, valamint az életüket a jövő nemzedékekért, a hazáért áldozók tiszteletét, akiknek névsora a templom bejáratánál jobb oldalon elhelyezett emléktáblán olvasható.

Elmondta, nincs tudomásuk arról, hogy Tolna vármegyében a szakályi Frontzászlóhoz hasonló zászló lenne bárhol.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában