Közönségszavazás

2023.06.16. 07:30

A szekszárdi „remete kápolna” berkenyéje is döntős az Év Fája versenyben

Egy történet és képek elküldésével idén is bárki nevezhetett az Év Fája versenybe egyedi fát vagy facsoportot. A május 10-i határidőig huszonegy érvényes nevezés érkezett a döntőbe kilenc fát, köztük egy szekszárdit választott az Ökotárs szakmai zsűrije.

TEOL

A vetélkedőben nem számított a fák kora és mérete, előny volt azonban, ha a jelölt őshonos fajt képvisel, közterületen áll, vagy amelynek a története egy környezetvédelmi ügyhöz kapcsolódik. A döntősök kiválasztásánál a zsűri legfontosabb szempontja volt a történet, mely megmutatja, hogy az adott fa vagy facsoport miért fontos és különleges az őt nevező közösség számára. 

A szekszárdi remete berkenyéje. Fotó: Ruip Gergő/azevfaja.hu

Az Ökotárs célja ugyanis a versennyel, hogy felhívja a figyelmet a természet és a közösségek kapcsolatára, illetve a természetvédelem fontosságára. Ezért azok a jelöltek, amelyek élete vagy természetes környezete, élőhelye veszélyben van, elnyerhetik a „Hős Fa” címet is. Ezzel a díjjal szeretnének a verseny szervezői hozzájárulni a fák életéért vívott küzdelemhez, illetve elismerni a megmentésük érdekében végzett munkát.

Az Év Fáját a közönség választja meg online szavazás révén, amely idén július 1-én indul és október 1-én éjfélkor zárul. A “Hős Fa” címet a zsűri osztja ki, és különdíjat kap minden évben az Országos Erdészeti Egyesület által választott jelölt is. A döntősökről részletes információ az evfaja.okotars.hu/dontosfak oldalon, valamint a Facebook oldalukon található.

Az izgalmak fokozása végett a szavazás állása az utolsó napokban rejtett lesz. Szavazni a www.evfaja.hu oldalon lehet, a végeredményt október első felében tartandó díjátadón teszi közzé az Ökotárs Alapítvány.

Az idei versenyben a következő fákra lehet majd szavazni július 1-től:

A győrszentiványi tölgyes (Győr-Moson-Sopron)
A tiszaigari Mátyás-király fa (Jász-Nagykun-Szolnok)
Az Olimpia park platánja (Budapest)
Az öreg Vackor, Tokaj szeretett vadkörtefája (Borsod-Abaúj-Zemplén)
Szekszárdi remete berkenyéje (Tolna)
Az újtikosi "százéves" fűzfa (Hajdú-Bihar)
Sajóörösi törökmogyorófa (Borsod-Abaúj-Zemplén)
A Szabadkikötő platánja (Budapest)
A vadnai „csakazértis” Batul almafa, a kitartás jelképe (Borsod-Abaúj-Zemplén)

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában