Kiválóan szerepeltek

2023.06.26. 17:30

Átadták a 42. Országos Borverseny díjait

Ünnepélyes keretek között adták át a 42. Országos Borverseny díjait, Budapesten a Larus Étterem és Rendezvényközpontban. Országosan 141 díjazott borászatot jutalmaztak. Nagyon szépen szerepeltek a megmérettetésen a vármegyénk két borvidékéről beküldött borok is.

Mauthner Ilona

Dr. Bodri István elmondta, egyre több szerkszárdi borász nevez be az országos versenybe.

Fotó: Mártonfai Dénes

A fehérborok versenyében egy aranyérmesünk lett, ami a Tolnai Borvidékről érkezett Szabó Laci Pincészetéből, és három ezüstérmes: az Illés Borház, a Tomolik Pincészet és Szabó Laci Pincészete egy-egy bora. Mindhárom pincészet a Tolnai Borvidéken gazdálkodik. A szekszárdi borvidék borászai ebben a kategóriában nem versenyeztek. 

A vörösbor kategóriában nagyon jól szerepeltek a borvidék borai, a legjobb kékfrankos alapú házasítás kategóriában a Bodri Pincészet hozta el a díjat.  Dr. Bodri István szekszárdi borász, aki egyben a szekszárdi hegyközség elnöke is, kérdésünkre elmondta, 2020-as évjáratú Bikavér „Dűlő” válogatás nevű borukkal nyerték el az egyik nagydíjat és emellett több aranyérmet is más boraikkal.

Mindez nagy öröm a számukra, amit tetéz az, hogy egyre több szekszárdi borász nevez be az országos versenyekre és szereznek kiváló eredményeket. Az országos verseny is ezt igazolja, hiszen vörösbor kategóriában aranyérmet nyert 15 szekszárdi bor: ezek „gazdái” a Prantner Pincészet, a Tringa Borpince, a Bodri Pincészet, a Simigh Családi Pincészet, a Fritz Birtok, a Schieber Borászat, az Eszterbauer Borászat, a Heimann Családi Birtok, Ifj. Márkvárt János, a Takler Pincészet és a Tomolik Pincészet.

Közülük néhányan több borral is sikeresek voltak. A vörösbor kategóriában tizenegy szekszárdi borász pedig ezüstérmet nyert. Dr. Bodri István elmondta, a szekszárdi hegyközség választmánya büszke a borászaikra, akik a szekszárdi borok becsületét, hírnevét ápolják azzal, hogy neveznek és nyernek a rangos versenyeken. Az országos borversenyen idén összesen 5 nagy arany érem, 128 aranyérem, 151 ezüstérem született, és 11 különdíjat osztottak ki különböző kategóriákban. 

Az ország mind a 22 borvidékéről, összesen 918 tétellel 252 pincészet nevezett a hazai borszakma legnagyobb hagyományú bormustrájára. Az Országos Borverseny egyedisége, hogy egy háromszintű kiválasztási rendszeren alapul. Az országos megmérettetést megelőző hegyközségi, borvidéki borversenyek komoly szereppel bírnak a nevezett tételek előzetes minősítésében. Az esemény fővédnöke Dr. Nagy István agrárminiszter, védnöke Rókusfalvy Pál László nemzeti bormarketingért felelős kormánybiztos volt.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában