Állatorvos válaszol

2023.06.10. 10:26

Az állatorvos válaszol: Artrózis öregkorban

Az idős, főleg nagytestű kutyák gyakori betegsége az artrózis, ami krónikus, degeneratív ízületi gyulladást jelent.

Brunner Mónika

Illusztráció: Shutterstock

Forrás: AFP/Hemis

Nagyon öreg macskáknál is előfordul krónikus, akár sokízületi érintettség – mondta megkeresésünkre dr. Jakab Ferenc, a szekszárdi Fehér Agyar Állatorvosi Rendelő tulajdonosa. Ismertette, hogy az okok változatosak: genetikai (például a német juhászkutyák csípőízületi artrózisa), tápanyaghiányok, veseelégtelenség, elhízás, korábbi ízületi gyulladások, a porc sérülései, vérkeringési elégtelenség. 

Az első jele a betegségnek, amit az állat gazdája észrevesz, hogy az idősödő kutya kevesebbet mozog, nehezebben áll fel, bár utána az ízületek „bejáródnak” és a mozgás átmenetileg javul (a gazda arra gondolhat, hogy az állat „elfeküdte” az érintett végtagokat), de pihenést követően megint rosszabbodik az állapota. Hónapok múlva már különböző mértékű sántaság is megjelenik és kezeletlenül néhány év alatt akár a mozgásképtelenség is beállhat. 

Önmagában nem elegendő a minőségi (bármilyen drága) tápok vagy étrend kiegészítők adagolása, mert a betegségnek a táplálás csak az egyik, nem is mindig a legfontosabb tényezője. 

Ha a kezdeti tünetek megjelenésekor a gondos tulajdonos állatorvoshoz fordul, csökkentik a súlyosbító tényezőket és az esetleges kiváltó okok hatását, az állat megfelelő gyógyszereket és táplálék kiegészítőket kap, akkor ez a folyamat kezdetben gyógyítható, majd jelentősen késleltethető. Az így gondozott idősödő állatok esetében a legritkább esetben van szükség a végleges „elaltatásra” a mozgásképtelenség miatt. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában