Táplálkozás

2023.06.28. 07:00

Ha csak kicsit is gyanús a minőség, ne egye meg az ételt

Ételek útján és cseppfertőzéssel egyaránt el lehet kapni hányással, hasmenéssel járó megbetegedést, de kellő odafigyeléssel megúszható a kellemetlenség.

Hanol Erzsébet

A nyári melegben fokozott odafigyelést igényel az élelmiszer tárolása, hiszen ha ez nem megfelelően történik, könnyen megromlik, és elfogyasztása gyomorrontást, hányással, hasmenéssel járó megbetegedést idézhet elő. 

Dr. Tusa Annamária, szekszárdi gyermekorvos elmondta, hogy a fagylalt, a sajtok, a tojást tartalmazó különböző krémek, szószok, illetve a nem kellően átsült húsok jelentik a legnagyobb kockázatot. Hozzátette, hogy ételmérgezésről abban az esetben beszélünk, ha a baktérium vagy a vírus vivő anyaga az étel, ám cseppfertőzés útján is el lehet kapni ezeket. A tünetek jellemzően 1-12 óra elteltével jelentkeznek. A hányás és a hasmenés mellé láz, gyengeség, levertség is társulhat.

Hideg folyadék kortyolgatását, tejmentes étkezést és probiotikumot javasol a doktornő ilyen esetekre. Mint mondta, székletfogó készítmény bevételét inkább csak a hasmenés harmadik napjától számítva ajánlja, hogy a vírus ürülni tudjon a szervezetből. Ugyanakkor, ha véres a széklet, vagy legalább két napig, visszatérően láz is jelentkezik, orvoshoz kell fordulni. Ebben az esetben székletvizsgálatból megállapítják, hogy milyen vírus vagy baktérium okozza a problémát. A bakteriális fertőzések antibiotikummal kezelhetőek, de ezek közül sem igényel mindegyik gyógyszeres beavatkozást. Ami szintén fontos, hogy a szervezetből ürülő sókat pótolni kell. Kisebbeknek ORS-oldatot javasolnak, a nagyobbak tabletta formában is megkaphatják ezt.

Előfordulhat, hogy szennyezett nyersanyagról kerül át baktérium a fogyasztásra kész élelmiszerre – figyelmeztetnek a NÉBIH honlapján. Mint írják, ennek oka lehet a kézmosás hiánya, a szennyezett és tiszta termékek érintkezése, nem megfelelő elkülönítése, például ugyanazon edények, eszközök használata a nyers húshoz és kész élethez, a mosogatás hiányosságai. A nyers húsokat, tisztítatlan zöldségeket a fogyasztásra kész élelmiszerektől elkülönítve érdemes hazaszállítani, tárolni és feldolgozni. 

A sütés-főzés legyen alapos. Az átforralás a baktériumok, a vírusok nagy részét elpusztítja. Ehhez az étel belsejének el kell érnie a 70-75 Celsius fokot, amely ételhőmérővel ellenőrizhető. Ugyanilyen fontos a megfelelő tárolás, a hűtőszekrényben az 5 Celsius fok az ideális. A romlandó étel mindig kerüljön mihamarabb hűtőbe, a langyosan tartott étel veszélyforrást jelent. Ha a főtt ételt három órával az elkészülte után fogyasztják, tanácsos azt újra melegíteni.

A megelőzés szempontjából az egyik legfontosabb szabály a kézmosás, főleg ételkészítés, valamint étkezés előtt. Fontos, hogy a zöldséget, gyümölcsöt alaposan meg kell mosni fogyasztás előtt. Aki beteg, inkább ne is ténykedjen a konyhában, aki pedig házon kívül étkezik, legyen igényes, ne egyen elhanyagolt higiénéjű helyen. Ha csak felmerül a gyanú, hogy az étel romlott, szokatlan ízű, szagú, ott kell hagyni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában