Közgyűlés

2023.06.29. 17:30

Hosszúra nyúlt a vita a parkolók ügyében

Reggel kezdődött és délután ért véget Szekszárd város közgyűlésének júniusi rendes ülése.

Szepesi László

Reggel kezdődött és délután ért véget Szekszárd város közgyűlésének júniusi rendes ülése

Fotó: Szepesi L.

Miután Gyurkovics János alpolgármester megnyitotta a szekszárdi közgyűlés tanácskozását, a képviselők több új napirend megtárgyalására, illetve a napirend átrendezésére tettek javaslatot. Így Illés Tamás a képviselői tiszteletdíjak módosítását, Zaják Rita két új napirendi pont felvételét javasolta, Murvai Árpád az Arany János utcai parkolók ügyét javasolta megtárgyalni, majd elhangzott egy javaslat hogy a tanácskozás zárt üléssel kezdje munkáját. 

Tíz órakor, az ülés nyilvános szakaszát kezdve, jóváhagyták a város tavalyi, megörökítésre érdemes eseményeit tartalmazó Aranykönyv bejegyzéseit. Vita nélkül, két tartózkodás mellett tizenegy igen szavazattal a közgyűlés elfogadta a tiszteletdíjak módosítását célzó javaslatot. Ennek során – tekintettel arra, hogy a képviselők munkájuk jelentősebb részét a korábbinál kisebb létszámú bizottságokban végzik a képviselői alapdíj csökkentése mellett – növelték a bizottsági pótlék összegét.

Ezután egy teljes órán át tárgyalta a testület az Arany János utcai parkolók ügyét. Ott a volt Domus bútoráruház épületébe a Lidl költözik, s mint napi árucikkeket forgalmazó, a paragrafus alapján köteles saját parkolókat biztosítani. Ezért a várossal szerződést kötött hetvennyolc parkoló megváltásáról, de erről a képviselők nem kaptak értesítést. Mivel a fizetett s fizetendő összegből nem lehet ezek helyett újabb hetvennyolc parkolót építeni, az ott lakóknak hiányozni fognak az áruszállításra, illetve a vásárlók által igénybe vett parkolók.

Fotó: Szepesi L.

Ezért a körzet önkormányzati képviselője, Murvai Árpád kérte a szerződés felülvizsgálatát és szükség esetén a felelősség megállapítását. Húsz perc után Máté Péter ügyrendi javaslatot tett a vita lezárására, s erre a többség igennel szavazott, de utána Murvai képviselő újabb ügyrendi javaslatát a vita folytatására ugyancsak megszavazták. A folytatódó vitában többen arról beszéltek, miért a központba, s nem a város ellátatlanabb északi részébe megy az áruház, majd a részletek megvitatása után a testület egyhangú szavazással úgy határozott, a kormányhivatal vizsgálja felül a márciusban kötött szerződést.

A helyi buszközlekedés változtatásáról is döntöttek a képviselők. A kihasználatlan, csak egy-két utassal közlekedő járatokat megszüntetik, így a futásteljesítmény felére csökken, ugyanakkor a szekszárdi lakcímkártyával rendelkező utasoknak a jegy és a bérlet ára 75 százalékkal alacsonyabb lesz. A szándék az, hogy a helyi autóbusz közlekedés, a jelenleg várható félmilliárd helyett ne kerüljön évi 200 millió forintnál többe a városnak.

Változnak jövő héttől Szekszárdon a hulladékszállítás időpontjai, hangzott el a testület ülésén. Erről a város hivatalos facebook oldalán található majd tájékoztatás. 

Délután felgyorsult a képviselőtestület munkája, kérdés és vita nélkül, szinte egyhangúlag mondtak igent hat előterjesztésre. Végül következtek volna, az eredeti napirend szerint az első pontban szereplő kérdések, melyeket Zaják Rita képviselő intézett volna három bizottsági elnökhöz és az alpolgármesterhez. Ekkor viszont néhány képviselő távozása miatt már nem volt határozatképes a közgyűlés ülése.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában