IV. Pityóka Fesztivál

2023.06.19. 16:18

Jó ebédhez szólt a nóta a mányoki Pityóka fesztiválon

A Nagymányoki Székelykör Egyesület a IV. Pityóka Fesztiválját rendezte meg. A rengeteg kulturális program és fellépő mellett az ízlelőbimbókat is munkába állították a főzőverseny csapatai.

Farkas Eszter

Több mint kétszázan laktak jól vasárnap a pityókából (Fotó: M. K.)

A nyár egyik közkedvelt és most már hagyományosnak mondható rendezvényét tartották meg Nagymányokon, a vasárnapi Pityóka Fesztivált, ahová tizenegy csapat regisztrált és készített ízes ételeket.

– Tizenhat féle pityókás ételt kóstolhatott meg az öt tagú zsűrink, akik bizony nem voltak könnyű helyzetben. Nagyon hangulatos volt már maga a verseny is, ugyanis főzés közben élőzenére táncoltak, mulattak a csapattagok – tájékoztatta lapunkat Hucker-Csoboth Csilla, a Nagymányoki Székelykör Egyesület tagja.

A nagymányoki bográcsokban kétszáz főre rotyogott a pincegulyás. Ebéd után megszületett a bírálat eredménye: első helyezett a Kisdorog csapat, második helyezett a Szekszárdi Egyesület és harmadik az Erdélyi Magyarok Tolna Megyei Egyesülete lett. 

– A főzőverseny nagyon jó hangulatban telt, kiváló ételeket készítettek a csapatok, és ahogy azt már a fesztivál neve is sugallja, pityókából főzték a finomságokat – hangsúlyozta Bartucz Máté, polgármester. Magát a megmérettetést a piacon, de a délutáni rendezvényeket a közművelődési központ sportcsarnokában tartották meg, ahol szinte végig teltház volt. Szombaton szintén a közművelődési központban tartott ingyenes családinapot a váraljai BiztosVár Baptista Gyülekezet.

A délutáni kulturális műsorokon tiszteletét tette Potápi Árpád János államtitkár, a térség országgyűlési képviselője, aki beszédet is mondott.

– A műsor folyamán nyolc fellépést követhettünk nyomon. A szereplők népdallal, néptánccal, mesés előadásokkal szórakoztatták a látogatókat. A Kismányoki Aprónépek, a Teveli Székely Kör, a Hajdina Néptánc és Kulturális Egyesület, a Vaskúti Székelyek Egyesülete, a Nagymányoki Székely Kör Népdalköre, a Dombóvári Székelykör Csiporka tánccsoportja és Bakó Levente mesemondó műsora után a táncházat Csiszér Éva vezette a Bohaj zenekar kíséretével. Öröm volt számunkra, hogy megint ilyen nagy számban összegyűltünk a Pityóka Fesztivál alkalmából. Ebből is látszik, hogy szükség van ezekre az összejövetelekre, hiszen sokan csak itt találkoznak egymással – mondta Hucker-Csoboth Csilla.

Mint azt korábban megírtuk, Nagymányokon most vasárnap tartottak időközi polgármester választást, melyet Bartucz Máté független jelölt nyert meg. Bartucz Máté portálunknak azt nyilatkozta, hogy hosszú távra tervez a polgármesteri székben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában