Új funkció

2023.06.28. 11:30

Kocsmát vett az önkormányzat Szakadáton

A kétszáznegyvenhárom lakosú Szakadát önkormányzata megvásárolta a helyi italboltot, és a legalább fél évszázados kocsmai épületből közösségi házat terveznek kialakítani.

Brunner Mónika

Laszk Gábor polgármester tájékoztatta lapunkat, hogy a szakadáti italbolt épületének megvétele még a múlt évben történt. A szakadáti önkormányzat képviselőtestülete közösen döntött úgy, hogy nem hagyja veszni a legalább ötven éves italbolt épületét, amely már jó néhány éve nem üzemel. A képviselő-testület döntése alapján az  Áfész-tól vette meg az önkormányzat az épületet. 

 Laszk Gábor polgármester a szakadáti italbolt előtt, amelyből közösségi házat alakítanak ki. Fotó: beküldött kép.

– Az italboltot szakadáti lakosok építették ötven-hatvan évvel ezelőtt. Idős emberek, munkások jártak oda rendszeresen, kora hajnalonta is, este is, templomba járva jövet-menet. Mintegy ötven négyzetméteres létesítményről van szó, amely söntéssel, kocsmapulttal rendelkezik a mai napig. Az elmúlt években ugyan volt próbálkozás arra vonatkozóan, hogy nyitva tartson a kocsma, ám az épület bérlői nem jártak sikerrel, kevés volt a vendég – mondta a polgármester. Elmondta azt is, hogy a kocsmai épület Szakadát egyik színfoltja volt. 

– Kisebb rendezvényeket is tartottak benne, például karácsonyi bulikat, névadókat, keresztelőket. A szakadátiak ragaszkodnak a múltjukhoz. Volt arról is szó, hogy egy vállalkozó esztergályosműhelyt alakítana ki a helyiségből, de végül a közösségi ház létrehozásáról döntött a testület – tette hozzá. 

Az italboltból készülő közösségi ház tervei már elkészültek, a munkálatok során cserélik a nyílászárókat és a padlózatot, valamint vizesblokkot alakítanak ki. Az italbolt már a kezdetek óta nem rendelkezik vizesblokkal, mert ez annak idején, és később sem volt elvárása a kocsmai vendégeknek.

Az épület rendbehozásának költségei kapcsán az önkormányzat tíz-tizenegy millió forinttal számol, amelyet pályázati összegekből szeretnének finanszírozni. Jelenleg a Leader programban beadott pályázatuk elbírálását várják. 
Laszk Gábor polgármester hangsúlyozta, hogy Szakadátnak kiemelten fontos az egykori italbolt felújítása, és közösségi házzá alakítása. Készülnek a július elsejei falunapra, már azzal a gondolattal, hogy milyen jó lenne majd a következő falunapokat az új közösségi házban ünnepelni. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában