Egy élet munkája

2023.06.17. 07:27

Kórházból kér segítséget a várongi kaktuszgyűjtő

Kétségbeesve kér segítséget a várongi kaktuszgyűjtő, Hegyi Attila a közösségi oldalán. A sorait kórházi ágyáról írta: a nyolcvanéves kertész-kertépítő mintegy tizenkétezer kis - és nagy kaktuszának keresi szakmai átvevőjét.

Brunner Mónika

Képünk illusztráció.

Forrás: Shutterstock

A Dombóvári járás településén, Várongon található Hegyi Attila páratlan kaktuszgyűjteménye. 

Várong község hivatalos honlapja is szót ejt a csodáról, ismertetve, hogy a gyűjteményben mintegy tizenkétezer növény található, ezerkétszáz fajta, az év minden időszakában nyíló kaktusz, a világ minden tájáról.

A gyűjtő maga is foglalkozik szaporításukkal. A gyűjtemény előzetes bejelentkezés után látogatható. 

Hegyi Attila a közösségi oldalán lévő bejegyzéseiben arról ír, hogy "kórházi rehab ágyon" van, négy havi súlyos betegség után. Segítséget kér a globálisan egyedülálló magyar gyűjteményének, amely, mint írta, még nem pusztul, de végnapjait éli.

Bejegyzéseiben azt is ismerteti, hogy a feleségével már nem tudják gondozni a kaktuszokat, mert megöregedve ez számukra már lehetetlen.  

Portálunknak sikerült telefonon utolérnie pénteken Hegyi Attilát. Elmondta, hogy kórházban van, és aggódik egyedülálló gyűjteményért. 

– Az alapszakmám kertépítő, nyolcvanéves vagyok, hetven éve gyűjtöm a kaktuszokat, körülbelül kilenc éves korom óta. Ötszáz négyzetméteres, hatalmas sátornyi növényházam van, hatalmas kaktuszokkal is, amelyek alatt akár bujkálni lehet.

Nyugalmazott kertész-kertépítő vagyok, hobbim a kaktuszokkal való foglalkozás. Akinek hobbija nincs, élete sincs – kezdte mondandóját Hegyi Attila. 

A fotón Hegyi Attila kaktuszgyűjtő növényei egy részével. (Beküldött fotó)

Ismertette, hogy tavasszal kezdődtek a problémái, kétszer is kórházba szállították. Az orvosok végül hathetes kezelést javasoltak neki, amelyet két hét múlva, komoly családi problémák miatt, meg kellett szakítania. Azóta is küzd a rázúduló bajokkal. Szerencsére kapott lehetőséget a négy kimaradt hét pótlására, rehabilitációra jár. 

– A kaktuszaim sokáig nagyon sok mindent kibírnak, de aggódom az összesért. Szeretném átadni a gyűjteményemet, minden megoldás érdekel – mondta lapunknak Hegyi Attila, aki reménykedik abban, hogy valaki segít neki, hogy élete munkája ne vesszen kárba.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában