Az állatorvos válaszol

2023.06.22. 10:27

Miként kezelhető az epilepszia?

Az epilepszia, az emberhez hasonlóan, a kutyáknál is előforduló betegség, és sajnos egyre gyakoribb. Okai sokfélék, például kiskutyáknál bélférgesség, egyéb esetekben májműködési zavarok, feji traumák, mérgezések, gyógyszer-mellékhatások, pszichés okok – mondta megkeresésünkre dr. Jakab Ferenc, a szekszárdi Fehér Agyar Állatorvosi Rendelő tulajdonosa.

Brunner Mónika

Illusztráció: Shutterstock

Forrás: AFP/Hemis

Tájékoztatása szerint ezeknek megfelelően, az alap betegség gyógyításával az epilepszia is megszűnik, más esetekben csak tüneti kezelés lehetséges, amikor az epilepszia „valódi”, vagyis ez maga az alap betegség és ennek az oka gyakran ismeretlen marad.

A tulajdonképpeni epilepszia kezelésre a konvencionális orvoslás keretein belül leggyakrabban különböző tüneti javulásra alkalmas gyógyszereket írnak fel. Ezeknek azonban sajnos vannak mellékhatásai, az állatok gyakran aluszékonyak, fáradékonyak, érdektelenek lesznek a környezetükkel szemben. Hosszú távon ezek a gyógyszerek megterhelik a kiválasztó szerveket is. Ettől még nyilvánvalóan használni kell őket, mert a gyakori vagy hosszan tartó rohamok veszélyesebbek. 

Kiegészítésként, de gyakran alap kezelésként (ha a hagyományos módszer valamiért nem működik) alkalmazhatók alternatív gyógyászati módszerek. Ezek, a betegség okához közelebb jutva, vagy az alkalmazás során (a gyógyszerre adott reakciók alapján) az okot megtalálva, gyakran alkalmasak az epilepszia gyógyítására, de legalábbis a tünetek intenzitásának és gyakoriságának jelentős csökkentésére, miközben a kémiai gyógyszerek adagja csökkenthető, vagy ezek egy idő után szükségtelenné válnak.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában