Felnőttképzés

2023.06.22. 20:00

Olyat kell választani, ami értéket teremt

Számos oka van, ha valaki felnőttfejjel dönt úgy, hogy szakmát szerez. Akár azért, mert a tudását szeretné bővíteni, vagy mert több lábon szeretne állni, akár azért, mert váltani készül.

Hanol Erzsébet

Tizenegyen vehettek át oklevelet a Bezerédj István Technikumban. (Beküldött fotó)

Tíz éve dolgozom egy csomagszállító cégnél, hét éve mint műszakvezető-helyettes. Megszerettem ezt a munkát, érdekel, a jövőmet is ezen a területen képzelem el. Végzettségem viszont nem volt ebben a szakmában, ezért már egy ideje kerestem a lehetőséget, hogy megszerezzem. Végül a Tolna Megyei SZC Bezerédj István Technikum logisztikai technikus képzésére jelentkeztem. Jól jött az is, hogy a képzést ingyenesen, rugalmas oktatásszervezési keretek között lehetett elvégezni – mondta Zoltán, aki tíz másik felnőttképzési jogviszonyban tanuló társával együtt június 14-én vehette át tanulmányai és sikeres szakmai vizsgája lezárásaként a logisztikai technikusi szakmai képzettségét igazoló oklevelét a Bezerédj István Technikumban.

Ahogy az ő példája is mutatja, sokaknak felnőttként alakul úgy az élete, hogy új szakmát szereznek. A szakmai oktatásban résztvevők egy része saját indíttatásból, maga jelentkezik a meghirdetett képzésekre, más részüket munkahelyükön keresztül „iskolázzák be”, hogy az általuk végzett, esetleg betanított munkát magasabb szintű szakmai ismeretek birtokában, képzett szakemberként végezhessék, vagy ismereteiket kapcsolódó területen bővíthessék.

Azok, akik maguk jelentkeznek, változatos motivációval érkeznek az intézményekbe. A Tolna Megyei SZC Bezerédj István Technikumban, valamint az I. István Szakképző Iskolában is azt tapasztalták, hogy indíttatás szempontjából három fő csoportja van a jelentkezőknek. Sokan vannak, akik egy ideje egy adott területen dolgoznak, és ahhoz kapcsolódó szakmát tanulnak, ami akár a feljebb lépésüket is lehetővé teszi. A gyakorlatban megszerzett tudásuk beszámításával ők rövidebb idő alatt tudnak szakmai végzettséget szerezni. Vannak, akiknek ugyan egyelőre nincs konkrét tervük a tanult szakmával, de úgy vélik, nem árt több lábon állni, később jó lehet. És vannak, akik váltani szeretnének.

– Olyan tanulónk is volt, aki közgazdász diplomával, magas beosztásban dolgozott, de szakmatanulásra adta a fejét. Elsajátította a festő, mázoló, tapétázó szakmát, amelyben nagyon ügyes, a szakmai vizsgáján lenyűgözte a vizsgabizottságot – mondta Sárosdi Bernadett, az I. István Szakképző Iskola igazgatója. Hozzátette, egyáltalán nem egyedülálló a példa, számos felsőfokú végzettséggel rendelkező felnőtt tanult már náluk szakmát. 

Összességében az indíttatás változatos: érkeznek hozzájuk jelentkezők, akik a család biztatásának engednek, akik vállalkozni szeretnének, akik a már meglévő szakmájukhoz kapcsolódó más szakmával bővítenék ismereteiket, vagy éppen sportolók, akik a jövőjükre gondolnak. De olyanok is akadnak, akik egyelőre csak maguk szeretnének elvégezni bizonyos munkákat otthon, a környezetükben. Sárosdi Bernadett kiemelte, fontos, hogy aki szakmatanulásra adja a fejét, olyan területet válasszon, amely érdekli, amelyen ki tudja bontakoztatni a képességeit, értéket tud teremteni. Ilyen szakmában lehet igazán sikeres, megbecsült és elégedett szakember.

Kaizer Andrea, a Bezerédj István Technikum felnőttképzésért felelős koordinátora elmondta, voltak tanulóik, akik – akár már felsőfokú végzettség mellett – azért szerettek volna megszerezni egy szakmát, hogy azt taníthassák, akár munkahelyükön duális vagy vállalati képzési formában, akár szakképzési intézményben. Hozzáfűzte, az indíttatásban általánosságban nagy szerepe van annak, hogy viszonylag rövid idő alatt, rugalmas keretek között és akár ingyenesen is megszerezhetnek egy-egy szakmát a tanulni vágyók.

A Tolna Megyei Szakképzési Centrumhoz tartozó nyolc szakképző intézményben tanuló felnőttek többsége szakmát szeretne szerezni, de népszerűek a rövidebb idő alatt megszerezhető szakképesítések is. A szakmák között a vállalkozási ügyviteli ügyintéző a legnépszerűbb, amelyet a kereskedelmi értékesítő és a logisztikai technikus követ. Összesen közel ötven szakma szerepel a sorban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában