Nemzetközi együttműködés

2023.07.22. 11:50

A nukleáris medicina szakértői tanácskoztak

Moszkva adott otthont idén a BRICS-országok Nukleáris Medicina Nemzetközi Szakértői Fórum rendezvényének. A Braziliát, Oroszországot, Indiát, Kínát és Dél-Afrikát jelölő országcsoport 200 képviselője vett részt az orosz Egészségügyi Minisztérium és a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern által rendezett tanácskozáson.

Teol.hu

Moszkva adott otthont a BRICS-országok rendezvényének. (Beküldött fotó)

A rendezvényen a BRICS-országok vezető egészségügyi központjai és kutatóik, az orvosi radioizotópokat és radiofarmakonokat gyártó cégek, valamint az illetékes hatóságok képviselői vettek részt.

A tanácskozáson többek között ott voltak a Brazil Nukleáris Energetikai Kutatóintézet (IPEN), a Brazil Nukleáris Orvostudományi és Molekuláris Diagnosztikai Társaság, az Indiai Sugár- és Izotóptechnológiai Központ (BRIT), a Bhabha Atomkutató Központ (BARC), az Indiai Nukleáris Medicina Társaság, a dél-afrikai NTP Radioisotopes SOC Ltd. és a Themba iLABS, a Dél-afrikai Nukleáris Medicina Társaság (SASNM) valamint a kínai Izotóp- és Sugártechnológiai Társaság (CIRC) és a Kínai Nukleáris Medicina Társaság szakemberei.

A BRICS-országok Nukleáris Medicina Nemzetközi Szakértői Fórumát a 2023. augusztus 4-én a Dél-afrikai Köztársaságban esedékes BRICS-országok egészségügyi miniszteri találkozójához időzítve tartották meg. A BRICS-országok szakértői áttekintették a nukleáris medicina legfrissebb eredményeit valamint a tudományos kutatások új fejleményeit a diagnosztika és a társadalmat nagyban érintő betegségek diagnosztizálása és kezelése terén.

Megvitatták az orvosi eszközök használatával, az innovatív radiofarmakon gyógyszerek fejlesztésével és gyártásával, valamint az ezeket alkalmazó személyzet képzésével kapcsolatos kérdéseket is. A kétnapos tanácskozáson szó volt BRICS-országokban a nukleáris medicina terén zajló fejlesztésekről, az együttműködés kérdéseiről. A szakértők megvitatták a BRICS-országok nukleáris medicina munkacsoportjának megalakítását és szó volt egy szakmai kommunikációs csatorna létrehozásáról is az eredmények közlése, illetve azok alkalmazásának elősegítése céljából. 

A tanácskozáson az egyik kulcskérdés volt a BRICS-országok nemzeti és nemzetközi szintű jogszabályi kereteinek összehangolása a radiofarmakonok és a radionuklidokat tartalmazó orvostechnikai eszközök gyógyászati ​​és tudományos célú felhasználásának megkönnyítése céljából. A Nukleáris Medicina Nemzetközi Szakértői Fórum résztvevőit az Orosz Föderáció egészségügyi minisztere köszöntötte.

Mihaiil Murasko elmondta, hogy a nukleáris medicinában ma az egyik legfontosabb irányzat a magas technológiát képviselő személyre szabott megközelítés mind a diagnosztikában, mind pedig a betegségek kezelésében. Az Oroszországi Föderáció a radionuklidok egyik vezető gyártója a világon, 60 gyógyászati célú regisztrált és engedélyezett radiofarmakont gyártanak Oroszországban. BRICS-országok ugyanakkor jelentős potenciállal rendelkeznek a nukleáris medicina módszereinek és eszközeinek fejlesztésében és alkalmazásában.

Szükség van az erőfeszítések összehangolására a nukleáris medicina vívmányainak a gyógyászatban történő hatékonyabb alkalmazásához. Fontos, hogy nagy figyelmet fordítsanak a BRICS-országok a vezető onkológiai, kardiológiai, endokrin és egyéb betegségek diagnosztizálására és kezelésére szakosodott orvosi központjainak együttműködésére az olyan betegségek kezelésében, amelyekben a nukleáris medicina fontos szerepet játszik. Ez nagymértékben hozzájárul ahhoz, hogy a BRICS-országok valamennyi polgárának javuljon az egészségi állapota – mondta az orosz egészségügyi miniszter.

A Fórum megnyitóján Igor Obrubov, a Rusatom Healthcare, a Roszatom egészségügyi területre szakosodott ágazatának vezérigazgatója beszédében kifejtette: 
„A Roszatom a nukleáris technológia orvosi célú fejlesztésére stratégiai irányzatként tekint, ami a társadalmi felelősségvállalás egyik fontos területe is egyben. Nyitottak vagyunk a nukleáris orvosi technológiák fejlesztését célzó közös projektek megvalósítására a baráti országokkal, és hiszünk abban, hogy csak az orvosi közösség, a menedzserek, a tudósok és az üzleti élet erőfeszítéseinek összefogásával érhetjük el a legfontosabb közös célt: a nukleáris medicina széles körű alkalmazását a diagnosztikában és a kezelésben. Biztos vagyok benne, hogy ez minőségileg új szintre emeli országaink egészségügyi ellátásának színvonalát.”

Rafael López, a Brazil Nukleáris Medicina és Molekuláris Diagnosztikai Társaság professzora elmondta: a nukleáris medicina mára vezető szerepet játszik az olyan innovatív technológiák fejlesztésében, amelyek jelentősen megnövelhetik a lakosság várható élettartamát. Éppen ezért kiemelten fontos, hogy ezeket a technológiákat nemzetközi együttműködésben fejlesszük, a BRICS-országok legjobb gyakorlatainak figyelembe vételével. Bízom benne, hogy a nemzetközi kommunikáció ezen formája rendszeressé válik, és lehetővé teszi a BRICS-oroszágok együttműködésének bővítését az orvosi célú nukleáris technológiák fejlesztése terén.”

A Nukleáris Medicina Nemzetközi Szakértői Fórum első napját Moszkvában, a másodikat pedig Obnyinszkban, az Orosz Egészségügyi Minisztérium Nemzeti Orvosi Radiológiai Kutatóközpontjában tartották.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában