A segítségnyújtás a legfőbb motiváció

2023.07.26. 07:00

A tűzoltó-olimpiára szeretne kijutni a kurdi csapat

Második helyet szerzett a Kurdi Önkéntes Tűzoltó Egyesület ifjúsági fiú csapata nemrégiben Miskolcon, ahol az országos versenyt rendezték. Felkészítőjükkel, Füzesi-Müller Györgyivel beszélgettünk, aki édesapja révén már kislányként kapcsolatba került a tűzoltással, egykor maga is versenyzett. Ma pedig, ha kell, káresethez vonul.

Révészné Hanol Erzsébet

A miskolci országos versenyen a bátaszéki Cikádor Főnix Egyesülettel közös csapattal is rajthoz álltak a kurdiak. (Beküldött kép)

Minden családban van legalább egy tűzoltó. Régóta tartja magát ez az állítás Kurdon, és az ifjúsági tűzoltók országos versenyen elért eredménye arra utal, hogy a következő években sem lesz ez másként. A csapatot Füzesi-Müller Györgyi vezeti, aki maga is tűzoltó sarj. Édesapja sokáig parancsnoka volt az önkéntes tűzoltó egyesületnek, és polgármesterré választása óta is aktív tagja a szervezetnek. Gyerekként általa csöppent bele ebbe a közegbe, már kislányként sok időt töltött a szertárban, és maga is versenyzett.

Aztán amikor 16 évesen „kiöregedett” az ifjúsági kategóriából, felkészítője lett a gyerekeknek. A nemzetközi szabályok szerint meghatározott CTIF kategóriában versenyeznek. A tíz tagú csapatokban mindenkinek meghatározott feladata van. Egyrészt egy akadálypályát kell leküzdeniük a versenyzőknek, illetve puttonyfecskendőből vizet pumpálni a célhelyre, valamint a szerelési feladatot is kell teljesíteniük. A másik versenyszám a 400 méteres váltófutás.

Mindehhez a kurdi önkéntes tűzoltók szertáránál is van egy kialakított pálya, amelynek felszerelése a Tolna Megyei Tűzoltószövetségnek köszönhető. Heti két alkalommal ott gyakorolnak a gyerekek. Füzesi-Müller Györgyi elmondta, hogy nemcsak szerelési feladatokat végeznek, hanem más közösségerősítő tevékenységeket is, hiszen fontos, hogy a gyerekek jól érezzék magukat, örömmel jöjjenek.

A csapatot 12-15 éves fiatalok alkotják, és az idén ballagók helyére már van utánpótlás, így a következő időszakra is biztosított a létszám. Kell is a lelkesedés, mert a gyerekek és Györgyi is komoly célt tűzött ki maga elé. A múlt heti országos versenyen második helyet ért el a fiú csapat, de szeretnének ezen javítani, és aranyérmesként kijutni a két év múlva esedékes tűzoltó-olimpiára. Örülnének, ha támogatókat is találnának, a felszerelés egy része ugyanis már cserére szorul.

Sisakot, cipőt nemrég kaptak újat a gyerekek, de mivel az egységes megjelenés előírás a CTIF-versenyeken, idővel új gyakorlók is kellenek majd. Emellett felnőtt csapatot is szeretnének szervezni az egyesületnél, és újból foglalkozásokat tartani az óvodás korosztálynak. Őket például Macikával lehet motiválni.

A nagyobbacska plüssmackó már több mint tíz éve a kurdi önkéntes tűzoltó egyesület állandó tagja. És bár már több javításon átesett, még mindig bírja a strapát. Pedig számtalanszor mentették már ki „égő” házból a Tűzkakas diáktűzoltó versenyen, amelynek Kurd a szervezője, házigazdája, illetve minden más közösségi eseményen is ott van, húzzák-vonják a gyerekek. Macika Miskolcra, az országos versenyre is elkísérte a csapatot. Sőt, az eredményhirdetésnél a dobogón is ott állt velük.

Füzesi-Müller Györgyi reméli, hogy a most aktív gyerekek felnőve az önkéntes egyesületben, a településen élők védelmében kamatoztatják a megszerzett tudásukat. Az egyesület jelenleg körülbelül ötven tagot számlál – van, aki a közelmúltban gyermeke lelkesedését látva lépett be –, de csupán tizenheten vannak, aki vonulóképesek. A Kurd ÖTE ráadásul önálló beavatkozásra jogosult, vagyis kisebb káreseteket a hivatásos tűzoltók nélkül is felszámolhatnak. 

Jogosultságukat nemrégiben újították meg egy sikeres, a katasztrófavédelem által felügyelt gyakorlat során. Beavatkozásból pedig jutott már az idén bőven. Főleg vihar okozta fakidőléseknél segítettek, de balesetnél és autótűznél is volt már rájuk szükség. A legnagyobb káreset februárban történt, amikor kigyulladt egy kétszázötven négyzetméter alapterületű istállóval egybeépített szénatároló. Ötszázötvenegy sertés pusztult el a tűzben.

Füzesi-Müller Györgyi borzasztó látványként idézte fel a történteket. Elmondta, hogy ott és akkor, oltás közben nem jutott el a tudatáig a visító sertések hangja és az égett hús szaga, ám a munka befejeztével még napokkal később is hallotta, érezte ezeket. Maradandó esetként idézett fel egy olyan balesetet is, amelyben szerencsére senki sem sérült komolyan, de a felborult autó utasai között volt egy mozgásában korlátozott, fogyatékkal élő lány is. Az ő hálás tekintetét nem felejti, ahogy azt sem, ahogy mentés közben a kezüket szorította.

Nem egyszer előfordul, hogy családi vállalkozásként vonulnak káresethez

Füzesi-Müller Györgyi szeptemberben kezd tanítani a kurdi általános iskolában, szakdolgozatát a tűzoltó szakkör ifjúságnevelő hatásáról írta. Kisfia négyéves, a lánya hamarosan betölti a kettőt. Már ők is sok időt töltenek a tűzoltó szakfelszerelések között a szertárban, és az édesanyjuk reméli, hogy ők is az ifjúsági csapat tagjai lesznek majd, mert úgy érzi, neki sokat adott ez gyerekként. Szeretné, hogy a példamutatása ne csak a saját gyermekei számára legyen követendő, hanem azoknak a fiataloknak is, akikkel a csapatban foglalkozik. Sikerélmény éri őket, megtapasztalják, hogy kifizetődő a kemény munka, és erőfeszítéssel eredményt érhetnek el.

A fiatal nő tűzoltásvezetőként is erősíti a csapatot, és nem egyszer előfordul, hogy – ahogy ő fogalmaz – családi vállalkozásként vonulnak káresethez. Többször megesett már ugyanis, hogy rajta kívül az édesapja ült a tűzoltóautóban, illetve a férje, aki nyolc évig hivatásosként szolgált Pakson, valamint az egyik bátyja és a keresztapja, akik Dombóváron hivatásosok.

Az idei Flórián-napon oklevéllel ismerte el a vármegyei tűzoltószövetség Füzesi-Müller Györgyit a tűzvédelem és a tűzoltó egyesület érdekében huzamos időn keresztül kifejtett tevékenysége elismeréséül. Mint mondta, váratlanul érte ez, nem számított elismerésre, hiszen csak azt teszi, ami neki természetes, amit az édesapjától, Müller Jánostól is látott. Mellette egy másik példaképe Gáborné Dánó Ibolya, akivel a bölcskei tűzoltó táborban együtt végezhetett nevelői munkát. Az pedig számára egy nagyon jó visszaigazolás, hogy egy fiatal, aki az általa vezetett szakkörben ismerkedett meg a tűzoltással, hivatásosnak készül, és a bajba jutottak megsegítésére teszi fel az életét, amely Füzesi-Müller Györgyi számára is az egyik legfőbb motiváció.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában