Visszatekintés

2023.07.08. 18:00

Az asszony nem veszítette el lélekjelenlétét

Hajdan című sorozatunkban ismét visszatekintünk a régmúlt idők érdekességeire, fontos eseményeire Tolna vármegyéből.

Szeri Árpád

Képünk illusztráció

Forrás: Shutterstock

50 ÉVE Szekszárdon a Babits Mihály könyvesbolt adott otthont a Könyvről - könyvért című vetélkedőnek. A kérdéseket Czigány György, a Magyar Rádió irodalmi főosztályának munkatársa tette fel. „Az elhangzott öt kérdés nem volt nehéz. Javarészt Szekszárdhoz kapcsolódtak, Babits Mihályról és költészetéről szóltak, de kérdés hangzott el Ortutay Gyuláról, Szabó Pálról és Radnóti Miklósról is. Hogy a válasz könnyebb legyen, Bodor Tibor színművész, a Madách Színház tagja, egy Radnóti- és egy Babits-verset mondott el. Hogyan szerepeltek a szekszárdiak? Kisasszondy Éva, Papp Győző, Csengey Dénes és Boldizsár Ildikó helyesen válaszolt, az ötödik versenyző azonban csak a részvételért kaphatott elismerést.”

50 ÉVE „hozott jogerős ítéletet a Szekszárdi Megyei Bíróság abban az ügyben, amelynek előzménye egy, a Lampart Bonyhádi Gyáregységénél 1969-ben történt tragikus baleset volt. A présgép egy ipari tanuló mindkét karját levágta. Az ügyben első fokon a Bonyhádi Járásbíróság ítélkezett. A bíróság a gyárat kötelezte a rokkantsági nyugdíj és a szakmunkáskereset közötti különbség megfizetésére, továbbá arra, hogy a művégtagjait használni képtelen fiatalember gondozásának anyagi feltételeit biztosítsa. A járásbíróság az előbbi tételt havi 1001 forintban, az utóbbit havi 1800 forintban állapította meg.”

50 ÉVE írta az újság, hogy „Bogyiszlón még az esemény után hetekkel is dicsérik bátorságáért azt az asszonyt, aki szexuális bűnöző jelenlététől, garázdálkodásától szabadította meg a községet. Erre az asszonyra támadt a falu végén, a konzervgyári kirendeltség közelében egy helybeli, 20 éves egyéni gazdálkodó. A fiatal ember kést szegezett neki, hogy kívánságának teljesítésére kényszerítse. A kiszemelt áldozat nem veszítette el lélekjelenlétét. A bicskát kicsavarta ittas támadója kezéből, de azt sem mulasztotta el, hogy segítségért kiabáljon. Á helyszínre siető járókelők megjelenésekor a tettes megfutamodott. Az elkövetőt – aki korábban más nőket is megtámadott – több rendbeli erőszakos nemi közösülés bűntette kísérletének alapos gyanúja miatt a rendőrség előzetes letartóztatásba helyezte.”

Hajdan című sorozatunk korábbi írásait ide kattintva olvashatja.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában