Hagyományőrzés

2023.07.14. 17:30

Emléktáblát avattak a tolnai vitézeknek

Vármegyénkben állítottak elsőként emléktáblát az 1920 és 1944 között avatott vitézeknek és várományosaiknak Pincehelyen a Csefalvay-kúria udvarán, július 14-én pénteken. A ceremóniát a Tolna Vármegyei Nemzetőr Egyesület (TVNE), a Honvéd Hagyományőrző Egyesület, a Történelmi Vitézi Rend és a helyi nagyközségi önkormányzat támogatta.

Farkas Eszter

– A Honvéd Hagyományőrző Egyesület és a nemzetőrség munkássága a legtöbb esetben egymást kiegészítve jön létre bármilyen megjelenésről legyen szó megemlékezésről, koszorúzásról, egymás rendezvényein ott szoktunk lenni. A mai ceremónia is így valósult meg – emelte ki Keskeny Miklós László a TVNE elnöke. – Forrai Lajos kőfaragó öt darab emléktáblát készített teljes ingyen nekünk, az elsőt ezek közül itt Pincehelyen avattuk fel ma.

Fotó: Makovics Kornél

Az öt táblából további kettőt Tamásiban fognak felavatni, tudtuk meg a TVNE elnökétől, aki elmondta: ebben az 1920-1944 közötti időszakban sok vitéz és címvárományos élt a városban. 

– A vitézi cím viselését annak idején betiltották. A vitézi rendet Horthy Miklós alapította 1920-ban, a vitézség egy adományozható cím volt. Horthy főleg olyanokat nevezett ki, akik az első világháborúban hősiesen harcoltak az országért. A szervezetet a második világháború után feloszlatták és betiltották. A vitézi cím használatát Magyarországon törvény tiltotta, akinél a cím viselése felmerült pellengérre állították és kuláknak kiáltották ki. Az első táblát, azért Pincehelyen avattuk Tolna vármegyében, mert a regionális szervezetünk – Fejér, Tolna és Baranya vármegyék – telephelye is itt található meg.

Az emléktáblán tizenhárom vitéz neve olvasható, akik közül nyolcan érdemszerzők – a háború alatt lettek kitüntetve –, a többiek leszármazottak. A táblán szereplő vitézek leszármazottai túlnyomórészt ma is itt élnek.

– A Történelmi Vitézi Rend tagjai közül hárman is részt vettek az eseményen: Nagy Lajos, a harci Diófa csárda tuladonosa, valamint Vörösváczky Csaba és Machay Lajos. A Nemzetőrség részéről Hőninger Péter őrnagy és Nyakas László dandár tábornok, a Tolna Vármegyei Parancsnokságtól Balogh Árpád dandártábornok és két helyettese: Dr. Stephaich Béla dandártábornok és Módis István ezredes vett részt, a honvéd hagyományőrzőktől pedig Lévai Miklós, a Honvéd Hagyományőrző Egyesület nyugalmazott elnöke és Kovács János, az egyesület vármegyei szervezetének nyugalmazott elnöke. Pincehely képviseletében Piringer József polgármester és Vódli Bence kulturális szervező  volt jelen az eseményen.

A műsorban közreműködött dr. Tóth Csaba Attila és Bognár Cecil.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában