Hosszú vita előzte meg a döntést

2023.07.07. 13:20

Idősek otthona: új fenntartót keresnek

Ez év végével kiválik a Tolnai Idősek Otthonát is fenntartó Szekszárd és Környéke Szociális Alapszolgáltatási és Szakosított Ellátási Társulásból a tolnai önkormányzat – döntött a helyi képviselő-testület legutóbbi ülésén.

Steinbach Zsolt

Képünk illusztráció.

Forrás: Shutterstock

A döntés előzménye az volt, hogy a társulás költségvetéséhez a város évről évre magasabb összeggel járult hozzá, de idén jelentősen nőtt, mintegy harmincmillió forintra emelkedett ez az összeg. Az önkormányzat viszont nem kapott kielégítő válaszokat a hozzájárulás ilyen mérvű emelkedésének okairól, így nem tudta megítélni a társulás gazdálkodásának költséghatékonyságát, átláthatóságát.

A képviselő-testületben az a vélemény alakult ki, hogy valószínűleg kedvezőbb lenne a város számára, ha másik fenntartó látná el a feladatot. A társulásból való kilépésre mindig év végén van lehetőség, a kiválásról pedig előtte legalább hat hónappal kell dönteni. Ahhoz tehát, hogy jövőre új fenntartó működtesse az intézményt, legkésőbb június 30-ig kellett dönteni.

Az előzetes elképzelések szerint a Magyar Máltai Szeretetszolgálat venné át az otthont, de erről még nem született hivatalos megállapodás, ami némi bizonytalanságot jelent, és bizonyos kockázatot rejt magában. Egyelőre ugyanis azt sem lehet tudni, hogy mennyi hozzájárulást kellene fizetnie az önkormányzatnak, ha a szeretetszolgálat lenne a fenntartó.

Az viszont tudható, hogy a szeretetszolgálat jóval magasabb központi normatívát kap az idősek otthona fenntartására, mint a társulás. A képviselők viszonylag hosszú vita után végül megszavazták a kilépést, és felhatalmazták a polgármestert a máltai szeretetszolgálattal történő tárgyalásra.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában