Időjárás

2023.07.21. 11:14

Kiderül, meddig tart a forró nyár

Aki dolgozik, az hűvösebb nyarakra vágyna, aki pedig pihen, főleg víz közelében, az a kánikulát kedveli. Az időjárás azonban nem mindig jár a kedvünkben.

Mauthner Ilona

A kép illusztráció.

A középtávú előrejelzések és a modellszámítások azt sugallják, hogy  az idei nyáron sok városban rekordokat fog megdönteni a hőmérséklet – így például Rómában, ahol 45 fokot is mértek pár napja.

Most már szinte minden évben számíthatunk extrém nyári forróságra. A Meteorológiai Világszervezet nyilvántartása szerint a jelenlegi európai rekord 48 fok, amelyet 1977. július 10-én a görög fővárosban, Athénban mértek. Ez a rekord a földi állomások levegőfelszíni hőmérsékletmérésén alapul, ami nem fedi le egységesen az egész területet. Ezzel szemben a műholdas megfigyelések azt mérik, hogy mennyire melegszik fel a felszín, így ezek a mérések magasabb értékeket adnak, mint a levegő hőmérséklete.

Az Európai Űrügynökség Copernicus Sentinel-3 műholdjának mérőműszerei a múlt hét elején több olaszországi városban, így Rómában, Nápolyban, Tarantóban és Foggiában 45 fokot meghaladó szárazföldi hőmérsékletet mutattak.

A friss klímamodellek szerint az éghajlatváltozás miatt egyre gyakoribbá válnak ezek a szélsőséges hőhullámok. Míg korábban évtizedenként legfeljebb csak egyszer fordult elő szélsőséges hőhullám, most már szinte évente számolhatunk ezzel a jelenséggel.

Tavaly júniusban húsz hőségnap volt, júliusban pedig huszonhat. Igaz, még csak a felénél tartunk a nyárnak, de az előrejelzések szerint egyelőre marad a forróság, viharokkal tűzdelve, a következő hetekre is. 

Dr. Vörös Géza szekszárdi agrármérnök, aki évtizedek óta napról napra feljegyzi az időjárás változásait, megjegyezte, régen, úgy negyven-ötven évvel ezelőtt kellemesen melegek voltak a nyarak. Elviselhetőn melegek, kevés hőségnappal. Míg 1971 és 1990 között csupán 33,3  fok volt az éves legmagasabb hőmérséklet országos átlaga, addig 2001 és 2020 között már ennél magasabb, 35,6 fok. 

A jól érzékelhető növekedés nem egyenletes, és például a 2018-2020 időszak relatíve enyhébb és csapadékosabb volt, az országos évi maximumok 34-35  fok körüliek voltak, de az évek közötti ingadozások ellenére az utóbbi húsz év mindegyikében magasabb volt az országos átlagos maximumhőmérséklet, mint 40-50 éve. Az elmúlt 50 év legmelegebb napján, 2007-ben pedig az országos átlag 39,2 fok volt, sőt, hazánk területének ötödén – így Tolna megyében is – 41 fokot is mértek.

Idén augusztus 10-e környékétől szelídül majd a kánikula, a 30 fok környéki nappali hőmérsékletek kisebb páratartalommal társulva már sokkal elviselhetőbbé válnak és az éjszakák is hűvösebbek lesznek. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában