Jegyzet

2023.07.11. 11:31

Korszerű szülinapi ajándék a digitális kiadvány

Több településhez kötődik dr. Kriston-Vízi József nyugalmazott főmuzeológus.

Wessely Gábor

Dr. Kriston-Vízi József egy rendezvényen. (Beküldött fotó)

Élt, tanult és dolgozott Budapesten, Debrecenben, Nyíregyházán, Leninvárosban (Tiszaújváros), Egerben és Kecskeméten, mielőtt Dombóvárra került, a Helytörténeti Múzeum élére. Most, a hetvenedik születésnapjára egy elektronikus tanulmánykötettel lepték meg pályatársai, barátai.

Mivel – túl azon, hogy sokat foglalkozott a kézműves mesterségekkel és a viseletkultúrával – a játékkultúra kutatásának egyik legismertebb hazai szakembere, érthető a pajkos cím: A sok közt e kis tréfa… A digitális kiadványban harminc hazai és külföldi szerző írásai olvashatók, Oláh Róbert nagykőrösi geográfus-történész szerkesztésében, 640 oldal terjedelemben.

A tanulmány- és esszégyűjteményt július 8-án mutatták be Kecskeméten, a Cifrapalota pávás termében. A szerzők között két Tolna vármegyei is van: Kaczián János nyugalmazott főlevéltáros – Garay János (1812–1853) szerelmei című írásával – és Lovas Csilla művészettörténész – Szekszárdi helytörténeti forgácsok Mészöly Miklós (1921–2001) ürügyén … című publikációjával – kapott helyet a nívós összeállításban.

Az anyag a Magyar Nemzeti Digitális Archívumban (mandadb.hu) és más tudományos, ismeretterjesztő és népszerűsítő platformokon is elérhető.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában