Teol.hu podcast

2023.07.18. 19:00

Lesz-e madárpók a kiskertünkben?

Sár József rovarkutatóval beszélgettünk a teol.hu podcast legújabb adásában.

Szeri Árpád

Sár József egyik vitrinjével, itt látható a körömkefe nagyságú, dél-amerikai cincér (Fotó: Wehovszkyné Tóth Tímea)

Sár József entomológus, azaz rovarkutató már negyedik éve járja Tolna vármegye településeit és eddig hetvenkilenc előadást tartott az általa a világ különböző országaiban gyűjtött, avagy csere útján beszerzett ízeltlábúakról. A Rovarok csodálatos világa című, népszerűsítő rendezvényén először a félelemmel vegyes meglepetés moraja hangzik fel, hiszen kezdésként bemutatja vitrinekben tárolt, már nem élő, preparált állatait. Ezek között egyaránt van körömkefe nagyságú cincér, avagy tenyérnyi madárpók. Miután elmagyarázza, hogy ezekre a lényekre nagy szükség van, nélkülük elsorvadna a természet, már mindenki más szemmel néz ezekre az ízeltlábúakra.

A rovarkutatónak a zene a hobbija, profi dobosként Tolna vármegyei együttesekben is játszott, ezen minőségében 2016-ban, mint a bonyhádi Kárikittyom AntiCeleb ORchestra tagja, Magyarországot képviselte a XII. Brazíliai Nagykövetségek Vásárán. Ebben a dél-amerikai országban egyébként 1993-ban járt első alkalommal gyűjtőúton, két hónap időtartamra belevethette magát São Paulo, Minas-Geras és Goias államok őserdeibe. Az 1997-es esztendőben Tocantins államban, 2008-ban pedig ismét São Paulóban és Goiasban végezhetett gyűjtőmunkát.

Sár József rovargyűjteményének egy kis szelete (Fotó: Wehovszkyné Tóth Timea)

Az említett összes terület forró égövi, és a dzsungelben bőven akadnak emberre életveszélyes, illetve komoly betegségeket terjesztő állatok. Sár József el is kapta a szúnyogok okozta dengue-lázat. Élményeit a Bogaram: Brazília című könyvében örökítette meg. A teol.hu podcast vendégeként ezen élményeibe enged betekintést, illetve arra is kitér, hogy a felmelegedés következtében vajon idővel lesz-e madárpók a hazai kiskertekben? 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában