Családi programokkal

2023.07.28. 14:07

Lovagi zarándoklat indul Bátáról a mohácsi csata évfordulója alkalmából

Hagyományteremtő szándékkal lovagi zarándoklatot tartanak Báta és Mohács között augusztus 27-én. A Történelmi Hadi Akadémia Alapítvány a Mohácsi csata 500 éves évfordulójára méltó megemlékezés-sorozatot szervez az 1526-tól megszűnt lovagi zarándoklatok hagyományának újjáélesztésével – írja a bama.hu.

Teol.hu

Fotó: MW

A rendezvénysorozat első eleme a Báta-Mohács Lovagi Zarándoklat, amelyre a tervek szerint évente sor kerül egészen a fél évezredes évfordulóig, azaz 2026-ig. Az eseményt koncertek, családi programok egészítik ki Mohácson.

Az 1120-as évektől kezdve a lovagi életforma természetes része volt a zarándoklatokon való részvétel.

1526-ban II. Lajos király az ország vezetőivel a bátai kegytemplomban járult a szentségekhez, itt tartották a mohácsi csata előtt az országtanács utolsó ülését és innen indult a sereg a végzetes csatába. A magyar királlyal együtt áldozott a 26 ezer magyar lovag is, mielőtt a mohácsi mezőre vonult volna.

A Történelmi Hadi Akadémia az utóbbi években komoly eredményeketért el abban, hogy a magyar középkori és kora újkori időszak minden korosztály számára érdekesebbé váljon. Rendezvényeiken országszerte gyerekek ezrei lehettek részesei lovagi próbáknak, pillanthattak bele a végvári vitézek életébe, szokásaikba, kipróbálhatták magukat bajviadalokon, a kor fegyvereit, páncéljait ismerhették meg, vehették kézbe.

Idén augusztusban egy újabb érdekes programsorozatot indítanak útjára Első Báta-Mohács Lovagi Zarándoklat címmel, amely nemcsak méltó újjáélesztése lesz a rég elmúlt történelmi hagyománynak, hanem egész napos családi program és a történelem egy szeletének interaktív megismerése is egyben.

Augusztus 27-én reggel nyolc órakor szentmisével indul a nap Bátán. Báta az ártatlanság jelképe volt a középkori magyarság számára, a község pedig a Szent Vér egyetlen magyarországi kegyhelye, amely Hunyadi János kezdeményezésére vált a az egyik legismertebb zarándokhellyé.

A misét követően indul a zarándoklat Mohácsra. A 26 kilométeres szakaszon a testet és lelket egyaránt erősítő utazáson a csapat közösen eleveníti fel a lovagi zarándoklatok történelmi jelentőségét.

Az esti programok Mohácson pedig igazán különleges, egyedi élményeket is tartogatnak a látogatók számára, így azoknak is izgalmas vasárnapi programjuk lesz, akik a zarándoklatot kihagyva szeretnék élvezni az évfordulót.

Délután öt órától középkori dallamokkal lép fel a Keleti Szél zenekar, Maczkó Mária énekművész, Bajvívók bandája és az Aprája dudazenekar, majd 18:00-tól a mohácsi Magyarok Nagyasszonya templomban szentmisével záródik a zarándoklat.

A főtéren Kolozsvári Gergely faszobrász művész munkáját, egy élet nagyságú, keresztre feszített Krisztus szobrot láthat a közönség a lovagi felvonulás keretében.

Ezt követően fényfestéssel, élőzenés, fáklyás és lovagi bajvívással emlékezünk meg a csatában elesett lovagokról, az est záró eseményeként pedig a Liszt Ferenc-díjas Misztrál együttes ad nagyszabású koncertet.

A zarándoklat útvonala:
Bátai Szent Vér kegytemplom - Dunaszekcső - Bár- Mohács, Széchenyi tér

Részletes program:
08:00 - Szentmise Bátán a Szent Vér bazilikában. (7149 Báta, Hunyadi János utca)
09:30 - Gyülekezés a bazilika előtt, indulás a zarándoklatra. (26km)
16:30 - Érkezés Mohács főterére. (7700 Mohács, Széchényi tér 2.)
17:00 - A Keleti szél zenekar koncertje a főtéren.
18:00 - Szentmise Maczkó Mária énekművész közreműködésével a Magyarok Nagyasszonya
templomban. (7700 Mohács, Széchényi tér 2.)
19:00 - Hagyományőrző bemutatók, és a Bajvívók bandája, valamint az Aprája dudazenekar
koncertje.
19:40 - Lovagi felvonulás egy XVI. századi magyar reneszánsz stílusban erre az alkalomra
készíttetett, fából faragott életnagyságú feszülettel. (A Történelmi Hadi Akadémia
hagyományőrzői a „Bajvívók Indulóját" énekelve hordozzák körbe a feszületet. A felvonulási
menet Krisztus a bűn és a halál fölött aratott győzelmét szimbolizálja.)
Emellett a téren fáklyás és lovagi bajvívás élő zenével, fényfestés a felvidéki gótikus templomok
táblaképeiből.
20:30 - Misztrál koncert Mohács főterén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában