Hírlevél

2023.07.21. 20:00

Online újság ad számot a honismereti munkáról

Hírlevelet adott ki a honismereti egyesület. Az idei esztendő első félévéről kaphat képet az olvasó. A szerveződés több saját programot szervezett és számtalan eseményen képviseltette magát.

Szeri Árpád

Dr. Gesztesi Enikő mondott beszédet a Béri Balogh Ádám emlékpark avatásakor (Fotó: Mártonfai Dénes)

Szomorú és egyúttal pótolhatatlan veszteségeket is hozott az idei esztendő első féléve a Tolna Megyei Egyed Antal Honismereti Egyesület számára. Ugyanis a szerveződés a múlt év december végétől idén június végéig hét tagtársát veszítette el. A megrendítő mérleg a TMEAHE nemrég megjelent online hírlevelében olvasható, dr. Gesztesi Enikő elnök tollából. 

Bai József, Bíró Mártonné, Deák Istvánné, Konrád László, Polyák Sándor, dr. Szilágyi Mihály és dr. Szőke Sándorné már nem segítheti – mint azt tette mindegyikük önzetlen módon és kellő szakmaisággal felvértezve – az egyesület célkitűzéseinek megvalósítását. „Tudtuk, hogy közülük legtöbben nagyon betegek, történt azonban váratlan haláleset is. Mindegyikük elvesztése óriási űrt hagyott kisebb közösségük, pátriájuk életében, s ezen keresztül egész egyesületünk körében is” – hangsúlyozta írásában az elnök. 

Az egyesület beágyazottságát, jelentőségét, tevékenységének fontosságát jól jelzi az első félévben megvalósított több önálló program; illetve azon rendezvények sokasága, melyeken a szerveződés jelen volt. Ezek száma eddig összességében több mint hatvanra rúg. Amiből az is következik, hogy a megyében nincs olyan, a helytörténethez, történelemhez, néprajzhoz közvetlenül vagy közvetve kapcsolódó esemény, melyen lelkes csapat valamely tagja ne képviseltetné magát és így egyesületét is. Jelen merítéssel, két példával, csakis ízelítőt adhatunk. 

Március 24-e a honismeret napja. A jeles évfordulóra az egyesület március 27-én emlékezett a Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnáziumban. A honismeret napja dr. Gesztesi Enikő Bél Mátyásról tartott előadásával kezdődött, az összegzés saját kútfő, illetve édesapja, dr. Gesztesi Tamás kutatásai alapján készült. A rendezvény kapcsolódott a Petőfi 200 megemlékezéssel, a TMEAE tagjai Borjádon, a Méhesben idézték fel a költő alakját. A honismeret napja Sárszentlőrincen fejeződött be, ahol Sátor Géza, a falu polgármestere azon ház előtt fogadta a résztvevőket, ahol Petőfi Sándor két évig diákként lakott. 

Az egyesület április 15-én Szekszárdon, a Babits Mihály Kulturális Központban tartotta éves közgyűlését. Az elhunytakról való megemlékezés után beszámoló hangzott el a tavalyi munkáról. A tagság megfogalmazta, majd elfogadta az idei terveket és teendőket, akárcsak a közhasznúsági beszámolót. A résztvevők egyetértettek azzal, hogy amint szükségessé válik, megvalósítják a névváltozást. Azaz, a közösség neve Tolna Vármegyei Egyed Antal Honismereti Egyesület lesz. 

A hírlevél hamarosan olvasható lesz az egyesület, valamint a Honismereti Szövetség honlapján. 
 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában