Hajdan

2023.07.29. 19:32

Szörnyethalt a templomtoronyról lezuhant tolnai ácsmester

Hajdan című sorozatunkban ismét visszatekintünk a régmúlt idők érdekességeire, fontos eseményeire Tolna vármegyéből.

Szeri Árpád

Fotó: Facebook/Foktői Református Gyülekezet

140 ÉVE „a Szerbia számára dynamitot és egyéb robbantó anyagot szállító evezős hajó múlt szombaton délfelé érkezett Duna-Földvár alá, de nem a Duna-Földvár felé hajló Dunaágon, hanem a solti részen evezett le. Este felé Paks alatt a pestmegyei parton kötött ki, ott töltötte az éjét s másnap hajnalban indult el ismét s még az nap hagyta el a megyénket szegélyző Dunát” – olvasható a Tolnamegyei Közlöny 1883. augusztus 5-i számában. 

140 ÉVE „a csörgetői fürdőnél Anna napján tartott zártkörű tánczvigalom nem dicsekedhetik látogatottságával” – számolt be az eseményről a Tolnamegyei Közlöny 1883. július 29-i száma. „A hölgyek közül csupán Knór Nándorné úrnő Hága Ida kisasszonnyal és Länderer Arthurné úrnő leányával, Lillával jelent meg a tánczelyiségben, melyet a tulajdonos Etl József ur nagy költséggel meglepő szépen alakíttatott át és diszittetett fel. Az ültetvények között levő utak is mind, továbbá a tekepálya mécsekkel, színes papir lámpákkal, lámpa-gömbökkel s sok helyen petróleum-fáklyával volt megvilágítva, szóval minden úgy elkészítve, hogy 300 egyén emlékezetes mulatságot élvezzen s íme: a közönség távollétével tündökölt.”

140 ÉVE tragikus végű balesetről adott hírt a Tolnamegyei Közlöny 1883. július 29-i száma. „Müller Mihály tolnai ácsmester a foktői református templom javításán dolgozván, folyó hó 21-én a templom tornyáról – egyensúlyt vesztve – leesett s velőt-rázó sikoltás után szörnyet halt.”

Hajdan című sorozatunk korábbi írásait ide kattintva olvashatja!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában