Sírkert

2023.07.10. 20:00

Vadak dúlják fel a závodi temetőt

Vaddisznók, szarvasok, őzek taposta temetővel szembesülnek a závodi sírkertbe járó gyászolók. Az első vadkárokozásokra három-négy éve derült fény, a helyzet mostanra sürgetővé vált.

Brunner Mónika

A településen évek óta gondot okoz a temető területén megjelenő vadak káros jelenléte, tájékoztatta lapunkat László Attila polgármester. Elmondta, hogy időszakos problémáról van szó, amely általában az őszi és tavaszi hónapokat érinti. A vadak károsítják a növényzetet, a szarvasok, őzek a közeli fenyőfasort rágják, a vaddisznók a gyepterületet túrják. Hozzátette: ha a vadak a sírokban okoznának károkat, az már komoly probléma lenne, ezt egyelőre nem tapasztalták. A temetőben azonban a nyomaik fellelhetőek, de nem borogatnak, nem törnek szét semmit. 

A závodi temetőben ottjártunkkor csend és béke honolt. Fotó: Makovics Kornél   

A temető mintegy egy hektárnyi területen, az erdő közelében fekszik, az önkormányzat a temető területének északi és a keleti, délkeleti részét tudta Leader pályázati összegből lekeríteni, az erdő felőli rész nyitott maradt. 

– A nyitott résznél egy mintegy ötven hektárnyi, bokros erdőterület található, amely meredek szakadékokkal taglalt, ember számára járhatatlan, azonban vaddisznóknak, szarvasoknak, őzeknek kedvező hely. A vadak egyrészt a temetőt károsítják, másrészt az erdő túlsó felén található gyümölcsösöket, alma és barackfákat. A gazdáknak túrásos és növényrágta károkat okoznak – tette hozzá a polgármester. 

A temető nyitott részének, a déli és nyugati oldalának elkerítését az önkormányzat a Diana Vadásztársasággal karöltve, a závodi lakosok társadalmi munkavállalásával kívánja elvégezni. 

Závod területére az 1700-as évekbe érkeztek a német Fulda városából a svábok, letelepedtek és ők hozták létre a település temetőjét. Régi sírokat a mai napig találni ott, a legrégebbi 1800-as évekbeli. A temető jelenleg a római katolikus egyház tulajdonában van, a závodi önkormányzat a fenntartó. 

– Saját erőnkből üzemeltetjük a temetőt, amelyre nincsen támogatásunk. Már megkerestük a Pécsi Egyházmegyét, hogy hadd legyen a temető tulajdonosa az önkormányzat, mert tulajdonosként évente egymillió forint állami támogatásra lennénk jogosultak – mondta a polgármester.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában